Home / NOVOSTI / BiH / Omogućiti blokadu veb stranica koje podstrekavaju na terorizam

Omogućiti blokadu veb stranica koje podstrekavaju na terorizam

Sarajevo – Ministarstvo bezbjednosti BiH radi na tome da se omogući blokada, na teritoriji BiH, veb stranica koje podstrekavaju na mržnju, radikalizam i nasilničko ponašanje, kao i na terorizam, rekao je Srni portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Admir Malagić. On je istakao da je Strategijom za prevenciju i borbu protiv terorizma kao jedna od mjera predviđeno i pravljenje “crne liste” takvih veb stranica.

Malagić je na pitanje o pisanjima veb portala “Vijesti umeta” i sličnim sajtovima kojima se pruža podrška terorističkim aktivnostima “Islamske države”, istakao da je Ministarstvo bezbjednosti BiH prepoznalo problem sa takvim stranicama koje podstrekavaju mržnju, govor mržnje, radikalizam i nasilničko ponašanje, kao i na terorizam.
“Izazov je što se adiministratori spornih veb stranica, a i domeni, vrlo često nalaze van BiH”, rekao je on.

Malagić je pojasno da je zbog toga Strategijom predviđeno da se u saradnji sa
Regulatornom agencijom za komunikacije BiH razviju posebne procedure uspostavljanja internih ili drugih kontrolora za nadzor nad sadržajem kritičnih i veb stranica koje podstrekavaju na terorizam i radikalizam, kao i sankcije za provajdere koji ne poštuju uputstva ovih kontrolora.

“To bi u suštini značilo blokadu tih stranica i sadržaja na teritoriji BiH. I upravo se radi na tome”, dodao je Malagić.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da Ministarstvo bezbjednosti BiH zajedno sa partnerskim institucijama, u skladu sa Strategijom borbe protiv terorizma, vrši određene aktivnosti u vezi sa portalima sa nedozvoljenim ili nezakonitim sadržajem.

Internet portal na bošnjačkom jeziku “Vijesti umeta”, koji podržava “Islamsku državu” veličao je terorističke napade u Parizu, uz poruku da će uskoro teći krv ulicama cijele Evrope.

U najnovijem tekstu objavljenom na ovom portalu u obraćanju, kako navode,
“/ne/bezbjednosnim/ agencijama BiH”, piše da je “Bosna prelivena krvlju mudžahedina koji su se borili da uspostave šerijat” i da “ta krv nije uzalud prolivena i da je dala svoje plodove”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...