Home / NOVOSTI / HRONIKA / Kako je uspješno završeno spašavanje dva čobana i 700 ovaca iz nabujale rijeke Bosne *(FOTO+VIDEO)

Kako je uspješno završeno spašavanje dva čobana i 700 ovaca iz nabujale rijeke Bosne *(FOTO+VIDEO)

O dramatičnoj situaciji oko spašavanja dva čobana i oko 700 ovaca iz nabujale rijeke Bosne na području Dugog Polja pisali su mnogi mediji te u konačnici zaključili samo kako je akcija uspješno završena bez drugih detalja.
Ronioci ronilačkih klubova “Vidra” iz Modriče i “Vidara”iz Gradačca te služba civilne zaštine opštine Modriča učinili su izuzetne napore pa zaslužuju i par dodatnih informacija o njihovom angažovanju.

ČLANOVI RONILAČKOG KLUBA “VIDRA” U AKCIJI SPAŠAVANJA

Kako je već pisano, u noći sa 07.03. na 08.03. kod mjesta Kutlovac u MZ Dugo Polje kod Modriče, na livadama uz rijeku Bosnu zanočila su dva čobana sa oko 700 ovaca. Njihovo kretanje i smještaj na tom lokalitetu je zamječeno od strane nadležnih u opšinskoj službi civilne zaštite te im je blagovremeno skrenuta pažnja na neposrednu opasnost od plavljenja područja jer je vodostaj rijeke Bosne bio u porastu.  Međutim, dva čobana nisu ozbiljno shvatila upozorenje i ipak su zanočili na tom području. Tokom noći rijeka je još nadošla i oni su se našli u okruženju nabujale rijeke. I oni i ovce bili su životno ugroženi te je odmah tog jutra intervenisala služba civilne zaštite i članovi Ronilačkog kluba “Vidra” iz Modriče.

 

Samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu u Modriči Željko Terzić rekao je da je dojava primljena u 7 sati, nakon čega su angažovani Specijalni tim za spašavanje pod vodom i na vodi “Vidre”, pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča i Policijske stanice.

Prvo su evakuisani čobani a potom se počelo sa spašavanjem ovaca na jedini mogući način, njihovim transposrtom do obale. Udaljenost je bila oko 300 metara a nedovoljan broj čamaca, te je situacija postala dramatična.
Spašavanje je trajalo cijeli dan,  sve dok je vidljivost to omogućavala. U međuvremenu, pozvani su i ronioci iz istoimenig ronilačkog kluba “Vidra” iz Gradačca koji su se odmah odazvali pozivu i sa dva čamca se pridružili akciji. Taj dan spašeno je samo 200 ovaca a za ostale je jedina nada bila da rijeka Bosna prestane da nadolazi.
To se ipak i desilo, te je sledećeg dana vodostaj rijeke počeo da stagnira a potom i polako da opada. Ronioci su nastavili sa prevozom ovaca na sigurno, ali bilo je očito da je preostalih oko 500 ovaca nemoguće prevesti čamcima u toku dana.

Tada su obišli područje i uspjeli pronači mogućnost da dio ovaca samostalno stigne na obalu. Utvrdili su rutu manjih ostrva i plićaka i tim putem poveli oko 150 ovaca. Ali, ni to nije bilo jednostavno jer bi poneka ovca krenula van puta pa ju je zahvatila bujica. Tada su ronioci praktično skakali u vodu za njima i spašavali ih.
Akcija spašavanja završena je tek u četvrtak ujutro, tj. nešto iz 10 časova.
U cijeloj akciji nije stradala niti jedna jedina ovca ili janje, pa je time još jasnije koliko su ovi momci, ronioci uložili napora i odradili jedan fantastičan posao, koji se može smatrati i svojevrsnim podvigom.

Video koji dajemo u nastavku, kao i album slika samo donekle predočavaju kako je tekla ova akcija spašavanja čobana i njihovog stada.
Svi učesnici ove akcije, ili bolje reči podviga zaslužuju sve pohvale.

Autor: Zlatko Huravik / modričainfo

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...