Home / NOVOSTI / HRONIKA / Održano predavanje iz oblasti ratarstva i voćarstva

Održano predavanje iz oblasti ratarstva i voćarstva

U okviru zimske škole za poljoprivrednike, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča  u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Odsjek za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj, 20. februara 2015. godine u prostorijama Srpskog kulturnog centra organizovalo je predavanje iz oblasti ratarske i voćarske prozvodnje.  Predavanju su prisustvovali poljoprivrednici orjentisani na ratarsku i voćarsku proizvodnju i učenici poljoprivredne škole.

Stručnjaci Poljoprivrednog instituta u Banja Luci prezentovali su tri teme:

  1. Proizvodnja kukuruza u nepovoljnim vremenskim uslovima, predavač mr Goran Ostić;

 

“ Predavanja se odnose na  tehnologije uzgajanja i promovisanje proizvodnog asortimana proizvođačima u RS. Tema koja se odnosi na proizvodnju kukuruza u nepovoljnim vremenskim uslovima i jeste tako koncipirana. Ako gledamo poslednjih 10 do 15 godina, svjedoci smo da smo imali  ekstremne godine. Imali smo probleme sa proljetnom i ljetnom sušom ili uopšte sa određenim sušnim periodima koji su se odražavali na proizvodnju kukuruza u RS. Imali smo i  prekomjerno vlaženje u proljeće što je takođe zadavalo određene probleme po mjerama rokovne sjetve, otežavalo primjenu određenih agro tehničkih mjera i drugo. U 2014 godini imali smo prekomjerno vlaženje, poplave i čitav niz problema. Obradićemo jednu materiju koja je rezultat nekih naši iskustava, ispitivanja, istraživanja i primjenjivanja određenih mjera i tehnologija“, istakao je mr Ostić.

  1. Proizvodnja voluminozne krme na oranicama i aktuelni asortiman krmnog bilja, predavač dr Svetko Vojin ;
  2. Tehnologija podizanja voćnjaka, predavač mr Nada Zavišić.

“Znamo da je predhodnih godina bilo mnogo problema u voćarstvu. Uzrok su klimatske promjene ali i pogrešna primjena tehnologija gajenja određenih vrsta. Uglavnom vidimo da problema ima i da naši voćari jako loše prolaze. Željeni cilj nam je da ukažemo na neke greške koje su do proizvođača i pokušamo iznaći rješenja za druge činioce na koje proizvođači ne mogu da utiču“, rekla je mr Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarsvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog instituta RS.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...