Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Tarevcima održana Ćetenijada

U Tarevcima održana Ćetenijada

MODRIČA – Ekipa “Mlade nade” iz Tarevaca pobjednik je takmičenja u spravljanju ćetenije, slatkiša od šećera, održanog na tradicionalnoj “Ćetenijadi” u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče.

Na gastro i kulturnoj manifestaciji, održanoj sinoć u organizaciji Mjesne zajednice i udruženja “4 T” Tarevci, učestvovalo je 17 ekipa iz Modriče, Gradačca, Gračanice i Odžaka.

Predsjednik Udruženja “4 T” Mustafa Mustajbegović rekao je da je “Ćetenijada” stari običaj spravljanja poslastice od šećera na otvorenom prostoru, u zimsko doba, pri niskim temperaturama, praćen kulturnim i zabavnim programom.

– Riječ je o slatkišu za čije spravljanje je, osim niske temperature, potrebna i velika umješnost kuvara – kaže Mustajbegović.

On ističe da je potrebno da se šećer i brašno ukuva i uprži, te da više lica takozvanim procesom “kaišanje” fino spravljenu smjesu pretvori u tanke niti.

Druženje Tarevljana i brojnih gostju, uz degustaciju slatkiša i kulturni program, trajalo je sinoć do kasno u noć. “Ćetenijada” je održana dvanaesti put.

Izvor: Glas regije

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...