Home / NOVOSTI / HRONIKA / ODRŽAN OKRUGLI STO „IZAZOVI I PREPREKE U SPOLJNOTRGOVINSKOM POSLOVANJU“ *(VIDEO)

ODRŽAN OKRUGLI STO „IZAZOVI I PREPREKE U SPOLJNOTRGOVINSKOM POSLOVANJU“ *(VIDEO)

Opština Modriča,Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti u saradnji sa Razvojnom agencijom opštine Modriča je 15. decembra 2015. godine u zgradi opštine Modriča organizovalo okrugli sto na temu „Izazovi i prepreke u spoljnotrgovinskom poslovanju“.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić sa saradnicima, predstavnici Razvojne agencije opštine Modriča i predstavnici izvoznih privrednih društava opštine Modriča.

Predstavnici privrednih društava su nakon kraćeg predstavljanja svojih preduzeća iznijeli probleme s kojima se susreću u spoljnotrgovinskom poslovanju kao što su ukidanje podsticaja za izvoz, dobijanje radnih dozvola za montere, saradnja sa Privrednom komorom RS, Fondom solidarnosti RS, predstavništvima RS u inostranstvu i druge probleme. Ministar Klokić i njegovi saradnici su pokušali da daju odgovore na postavljena pitanja. Zaključak je da se sačini zapisnik sa današnjeg sastanka sa svim postavljenim pitanjima i uputi prema ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i drugim nadležnim ministarstvima radi dobijanja konkretnih odgovora.

Nakon sastanka ministar Klokić  je izjavio: „U ekonomskoj politici predviđeno je donošenje novog Zakona o podsticajima gdje bi se objedinili podsticaji u svim oblastima, u poljoprivredi i prema firmama koje su izvozno orjentisane. To je opredeljenje Vlade Republike Srpske i nadam se da će se u 2016 godini to i ostvariti. Prijedlog Privredne komore je bio da se podsticaji koji su se dijelili za izvozno orjentisane firme prebace na neoporezivi dio dohodka koji je Vlada RS u ranijem periodu uvažila. Što se tiče samog izvoza imali smo primjedbu da predstavništva RS u inostranstvu treba da se stave u bolju funkciju i da budu na usluzi firmama koje su izvozno orjentisane. Razgovarali smo i o problemu oko dobijanja  radnih dozvola za radnike privrednika koji treba da idu u inostranstvo da bi montirali proizvode. Ali to je problem na nivou BiH. Bilo je dosta pitanja koji se tiču lokalnog, republičkog i državnog nivoa. Zaključak je da se sva ta pitanja dostave ministrastvu a mi ćemo pokušati da na njih konkretno odgovorimo“.

„Na sastanku su se otvorila mnoga pitanja koja predstavljaju problem za naše privrednike koji izvoze na evropsko tržište. Sa ministrom Klokićem smo dogovorili da zapisnik sa sastanka proslijedimo prema nadležnom ministarstvu da bi se na postavljena pitanja došlo do pravog odgovora. Ovo je sastanak koji zavređuje pažnju, ministar je došao u Modriču da razgovara na jednu operativnu temu, te da se pokušaju napraviti određeni pomaci kada je u pitanju izvoz. Razgovarali smo o podsticajima za izvozno orjentisana preduzeća , subvencijama za poplavljena preduzeća sa područja opštine Modriča i mnogim drugim pitanjima“ istakao je načelnik Krekić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...