Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježene 24 godine od osnivanja Trebavske brigade

Obilježene 24 godine od osnivanja Trebavske brigade

MODRIČA – U Modriči su danas obilježene 24 godine od formiranja Prve trebavske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 3.700 boraca, a 346 ih je poginulo ili nestalo.

Tim povodom danas je u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice služen pomen za poginule.

Pomoćnik komandanta Brigade za moral i vjerska pitanja Dimšo Mičić rekao je da su borci ove jedinice branili područje opštine tokom čitavog rata, a da su na kraju učestvovali i u borbama za odbranu Doboja, Ozrena, Teslića i Glamoča.

– Trebavska brigada dala je nemjerljiv doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske – rekao je Mičić.

On je istakao da su Trebavci posljednji odbrambeno-otadžbinski rat završili vojnički časno, bez počinjenog ratnog zločina.

Komandir Treće čete Željko Terzić rekao je da je zahvaljujući Trebavskoj brigadi i ostalim jedinicama Vojske Republike Srpske i pripadnicima policije, Modriča bila slobodna tokom cijelog rata.

– Danas, kao i prije 24 godine, važno je da se sačuva Republika Srpska i sloboda jer su jedini uslov za dostojanstven život srpskog naroda na ovim prostorima – rekao je Terzić, ratni vojni invalid, koji je izbjegao iz Kaknja.

Prva trebavska laka pješadijska brigada osnovana je 9. jula 1992. godine, a do završetka rata jedinicom su komandovali Boško Mičić, Jovo Graovac i Petar Milošević.

Cvijeće na spomenik poginulim borcima i u spomen-sobi položili su predstavnici brigade, opštinske Boračke organizacije i rukovodstvo opštine koje je predvodio načelnik Mladen Krekić.

Sa prostora Modriče u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1994. godine poginulo je ukupno 507 boraca – pripadnika Prve trebavske lake brigade, Vučijačke brigade, Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade i Bataljona Gostović.

Na prostoru opštine danas žive i porodice 708 poginulih boraca i civila sa prostora ove i još 30 opština bivše Jugoslavije koje su izbjegle u Modriču, podaci su Opštinske boračke organizacije Modriča.

Izvor: Gals Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...