Home / NOVOSTI / HRONIKA / Bajramski paketi za štičenike Centra za djecu sa posebnim potrebama u Modriči *(FOTO)

Bajramski paketi za štičenike Centra za djecu sa posebnim potrebama u Modriči *(FOTO)

Danas je u Centru za djecu sa posebnim potrebama u Modriči upriličena posjeta i podjela bajramskih paketa za štičenike ovog centra.
U posjeti su bili predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Modriča Kujraković Ademir ef. i imam čaršijskog džemata Adnan efendija Kavazović sa saradnicima.
Ovu akciju realizovali su Medžlis islamske zajednice Modriča i OKC Gradačac, a podijeljeno je 22 prehrambena paketa.

 

2016-07-07 BAJRAMSKI PAKETI ZA ŠTIČENIKE CENTRA (6)

Slobodan Savić, predsjednik udruženja je tokom razgovora upoznao goste sa radom Centra, organizacijom rada sa štićenicima ali i o teškoćama u radu kao i o samim potrebama centra. Kako nam je gospodin Savić izjavio, očekivati je da će i Medžlis islamske zajednice u Modriči i u narednom periodu pomoći centru u okviru svojih mogućnosti. Pri tome izrazio je u ime štićenika i njihovih roditelja, kao i u svoje ime zahvalnost na posjeti i uručenim paketima.

Imam čaršijskog džemata Adnan efendija Kavazović je ovim povodom rekao da je ovo prva do sada posjeta ovom Centu i dolazi u vrijeme Bajrama jer to je vrijeme kada se iskazuje dobrota i humanost. To je vrijeme kada pružamo ruke jedni drugima, dijelimo radost bajrama između sebe, s rodbinom, prijateljima i komšijama.

 

 

2016-07-07 BAJRAMSKI PAKETI ZA ŠTIČENIKE CENTRA (27)

 

U znak zahvalnosti za poklone štićenici su gostima uručili jedan svoj rad.

Ramazanski bajram je jedan od dva najveća vjerska praznika muslimana i prilika je da i naše čitaoce upoznamo sa osnovnim odlikama ovog vjerskog praznike te prenosimo kratku informciju o tome.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.” Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: “Neka je Allah zadovoljan.” Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Ramazan je uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar. Datumi Ramazana također mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome je li Mjesec viđen ili ne.
( Izvor: neradni-dani.com ).

Portal modričainfo svim našim sugrađanima koji slave ovaj vjerski praznik želi sreću i da ga sa veseljem proslave sa svojim najmilijima.

bajram-cestitka-070516

Na kraju prilažemo album slika koji predočava atmosferu tokom ovog događaja.

Autor / foto: modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...