Home / NOVOSTI / HRONIKA / Nastavljena 21. i održana 22. sjednica Skupštine opštine Modriča

Nastavljena 21. i održana 22. sjednica Skupštine opštine Modriča

U Skupštinskoj Sali opštine Modriča 12. juna 2015. godine  u 11,00 časova nastavljeno je razmatranje preostalih tačaka iz Saziva za 21. sjednicu Skupštine opštine. Sjednici je prisustvovalo 25 odbornika. Razmatrane su: Informacija o realizaciji akcionog plana implementacije programa razvoja poljoprivrede i sela na području opštine Modriča 2012-2016. u 2014. godini, sa osvrtom na ostvarene republičke podsticaje, Akcioni plan implementacije programa razvoja poljoprivrede i sela na području opštine Modriča 2012-2016. u 2015. godini, Informacija o pokrenutim i okončanim sudskim postupcima za izuzimanje imovine, stanarskog prava i ostalog za period 2004. do 2014. godine,  Izvještaj o radu Turističke organizacije opštine Modriča za 2014. sa Programom rada za 2015. godinu, sa osvrtom na stanje urađenih turističkih projekata i  Izvještaj o radu Centra za socijalni rad za 2014. sa Programom rada za 2015. godinu. Klub odbornika SDS-a je predložio da se tačke dnevnog reda vezane za poljoprivredu povuku iz Saziva i razmatraju na nekoj od narednih sjednica, što nije prihvaćeno, nakon čega su napustili sjednicu. Sve tačke dnevnog reda su prihvaćene većinom glasova.

 

Nakon razmatranja preostalih tačaka dnevnog reda sa 21. Sjednice, održana je 22.sjednica Skupštine opštine. Sjednici je prisustvovalo 25 odbornika.  Jednoglasno je prihvaćen sljedeći

DNEVNI RED

  1. Prijedlog odluke o dodjeli opštinskih nagrada i priznanja za 2015. godinu.
  2. Prijedlog odluke o privatizaciji stambenih jedinica i davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o prodaji dijela stana.
  3. Prijedlog odluke o utvrđivanju Nacrta plana parcelacije za izgradnju male hidroelektrane „Cijevna 7“ na rijeci Bosna na teritoriji opštine Modriča.
  4. Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju Komisije za rješavanje problema uzurpacije.
  5. Prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju članova radnih tijela Skupštine opštine Modriča.
  6. Izvještaj o izvršenju budžeta za period 01.01. do 31.12.2014. godine.
  7. Ivještaj o korištenju budžetske rezerve za period 01.01. do 31.12.2014. godine.
  8. Informacija o stanju javne bezbjednosti i bezbjednosti saobraćaja na području opštine Modriča u 2014. godini.
  9. Prijedlozi, inicijative i pitanja odbornika.
  10. Razno.

Najveću pažnju i diskusiju odbornika izazvao je Prijedlog odluke o utvrđivanju Nacrta plana parcelacije za izgradnju male hidroelektrane „Cijevna 7“ na rijeci Bosna na teritoriji opštine Modriča. Predstavnici DOO “URBIS CENTAR” iz Banja Luke su odbornicima prezentovali Nacrt projekta. Usvajanje Odluke je odgođeno za neku od sljedećih sjednica uz zaključak da sjednici prisustvuju i predstavnici resornog ministarstava, JU “Vode Srpske” i investitora, kako bi mogli dati konkretne  odgovore  na brojna pitanja odbornika vezana za ovaj Nacrt, te da se Savjet za praćenje izrade Nacrta proširi sa dva člana elektro struke.

Potpredsjednik Skupštine opštine Modriča Siniša Nikić je rekao: „Skupština opština Modriča je danas održala prvo nastavak 21., a potom  22.sjednicu. Vezano za napuštanje sjednice od strane kluba odbornika Srpske demokratske stranke, smatram da je to neosnovano, ali to je njihov stav, na to imaju pravo. Mislim da neprisustvo načelnika Odjeljenja za privredu nije razlog za napuštanje sjednice jer je bio službenik iz Odjeljenje za privredu koga je ovlastila načelnica Odjeljenja i koji je bio spreman odgovoriti na pitanja iz ovih oblasti. Mislim da je posebno zadovoljstvo svih odbornika što je usvojena Odluke o nagradama i priznanjima. Danas smo po prvi puta jednu ovakvu odluku donijeli jednoglasno. Vezano za projekat „Cijevna 7“, tačno je da nismo imali potrebnih informacija o svemu, odluku o koncesiji, o ugovoru i drugim pitanjima koja su interesovala odbornike zbog čega je ostavljeno za neki naredni period, a što je ispravno“.

Posebnu pažnju odbornika izazvale su tačke vezane za budžet,  Izvještaj o izvršenju budžeta za period 01.01. do 31.12.2014. godine i Izvještaj o korištenju budžetske rezerve za period 01.01. do 31.12.2014. godine. Nakon diskusije odbornika i dodatnih pojašnjenja Borislava Gvozdena, načelnika odjeljenja za finansije, ove tačke su usvojene.

“Mislim da možemo biti zadovoljni  ostvarenjem  Budžeta u  predhodnoj godini. Ostvarili smo ukupna sredstva u iznosu od 8.974.000 KM, rashodi su  8.719.000KM tako da nam je preostao suficit od 255.000KM.  S obzirom na vremena  u kojima se nalazimo možemo biti zadovoljni.Istina nije to kao u nekim sretnim godinama  2008. kada je bilo mnogo više, ali uspjeli smo da očuvamo budžetsku ravnotežu, prije svega na pristojnom nivou da zadovoljimo potrebe budžetskih korisnika i lokalne zajednice. Opet  naglašavam da budemo djelimično zadovoljni. Mi smo u 2015. godini planirali nešto veći budžet nego što je bilo ostvarenje u 2014. godini, to je približno nekih 1% svega jer pokušavamo realno da planiramo, da ne pretjeramo sa  našim željama a onda ih ne ostvarimo. Ostvarenje za prvih pet mjeseci tekuće godine pokazuje, određeni podbačaj u odnosu na plan od nekih 6%, a očekujemo povećanje prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti. Znamo za neke investicije u Modriči gdje će biti izdato odobrenje za građenje, to donosi određene prihode. U ovom momentu nezahvalno je da se iznose bilo kakve prognoze ali možemo očekivati da će plan za tekuću godinu biti ostvaren“rekao je Borislav Gvozden.

Ostale tačka dnevnog reda usvojene su većinom glasova.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...