Home / MAGAZIN / NAUKA / NASA: Novi saveti za otkrivanje života

NASA: Novi saveti za otkrivanje života

15.09.2014 11:18 | Washingtonpost.com

Želite da pronađete vanzemaljski život? NASA ima par saveta za vas koji bi mogli da pomognu, prenosi “Washington Post”.

Svemirska agencija je predstavila nove savjete za pronalaženje života van naše planete na pravi način kako bi se izbjegli pogrešni zaključci i neosnovana “otkrića”.

Istraživači Nasine Virtualne planetarne laboratorije pri Institutu za astrobiologiju, sproveli su hiljade simulacija različitih atmosfera i tipova zvijezda tokom posljednje 4 godine nakon čega su došli do nekoliko novih preporuka koje su objavljene u naučnom časopisu “Astrophysical Journal”.

Da li prisustvo kiseonika znači da je nekada postojao život u nekom trenutku na udaljenim planetama? Da li isto važi i za ozon? NASA ima odgovor na ova, ali i druga važna pitanja.

Ovo su neke od novih stvari koje je NASA otkrila:

Izbjegavajte “usamljene vukove”

Dobra vijest je da su, uprkos velikim naporima da se izbjegnu lažni pozitivi, istraživači otkrili svega nekoliko na koje bi trebalo da obratimo pažnju – kiseonik, ozon i metan.

Poput usamljenih vukova, ovi molekuli bi trebalo da predstavljaju znakove života sami po sebi, ali čini se da oni mogu biti stvoreni neorganskim putem – to jest, u odsustvu bilo čega živog.

Najbolje je tražiti ove molekule zajedno.

“Naše istraživanje samo pojačava argument da metan i kiseonik zajedno, ili metan i ozon zajedno, i dalje predstavljaju jake argumente za postojanje života. Zaista smo se trudili da otkrijemo lažne pozitivne signale za život, i pronašli smo neke, ali samo za kiseonik, ozon ili metan pojedinačno”, izjavio je Šon Goldman iz Nasinog Godard svemirskog centra.

Koristite “pica u studentskom domu” test

Gledajte na vezu uzmeđu metana i kiseonika kao na vezu između pice i studenata na koledžu. Metan ne bi mogao da izdrži dugo u sobi punoj kiseonika, baš kao što ne biste očekivali da će pica preživjeti u sobi prepunoj gladnih studenata.

Kiseonik u pojedinim reakcijama konzumira metan – tako da, ako su oba molekula prisutna, to je vjerovatno zato što neki oblik života i dalje izbacuje, stvara, metan.

„Ukoliko vidite picu u sobi, i tu se nalaze i studenti, velike su šanse da je ona upravo stigla, zato što će je oni ubrzo pojesti. Isto se odnosi i na metan i kiseonik. Ukoliko su prisutni u atmosferi, metan je upravo stigao zato što će kiseonik biti dio mreže reakcije koje će ga konzumirati. Najbolji način da obnovite količine metana jeste kroz prisustvo života”, dodaje Goldman.

Razmislite o zvijezdama

Zvijezde su vjerovatno prilično podcijenjene. I na osnovu najnovijih Nasinih otkrića, jako je važno da ih shvatimo ozbiljno.

Hemijske reakcije koje mogu da stvore ili unište kiseonik, ozon i metan bez prisustva života podstaknute su svjetlom koje dolazi od zvijezda.

Masivne, vrele zvijezde sa čestim eksplozijama stvaraju više ultraljubičastog svjetla. Ukoliko postoji više ultraljubičastog svjetla koje pogađa atmosferu, to će ove fotohemijske reakcije biti efikasnije.

Svjetlo različitih talasnih dužina može da utiče na stvaranje i uništenje kiseonika i ozona na različite načine.

Možda će nam trebati bolji alati

Sve ovo je dobro, ali pojedini naučnici smatraju da nam trebaju precizniji instrumenti od onih koji se trenutno koriste, tvrdi Goldman.

„Kako bismo potvrdili da život proizvodi metan ili kiseonik moramo da proširimo talasnu dužinu koju posmatramo kako bismo uključili i podatke u vezi sa apsorpcijom metana. Znamo koje mjere su nam potrebne, slijedeći korak je shvatanje toga šta treba da napravimo i kako to da učinimo”, zaključuje Goldman.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...