Home / MAGAZIN / NAUKA / Na Marsu otkriveni ostaci ogromnog jezera

Na Marsu otkriveni ostaci ogromnog jezera

Vozilo NASA Mars Curiosity na Marsu pronašlo krater širine 150km u kome je nekad bilo jezero, čime su učvršćeni dokazi da je na “crvenoj planeti” nekad bilo života.

Kako su naučnici saopštili u ponedeljak, u tom krateru je postojalo jezero prije nekoliko milijardi godina, što ukazuje da je Mars nekada bile mjesto pogodno za život mikroorganizama.

Naučnici su pronašli sedimente koji ukazuju da je u centru tog kratera u prošlosti bila voda, dok se danas na tom mjestu nalazi vrh visok 5 km koji se naziva Maunt Šarp. Po naučnicima, Maunt Šarp nije postojao prije 3,5 milijarde godina kada je krater bio ispunjen vodom, prenosi B92.

“To otkriće je potpuno iznenađenje za sve”, kaže vodeći naučnik Džon Grocinger sa tehnološkog instituta u Pasadeni.

Ubrzo nakon što se Curiosity spustio na Mars, vozilo je otkrilo potrebnu kombinaciju hemijskih elemenata i ekoloških uslova za potencijalno postojanje života. Vozilo je u potrazi za mogućim mjestima za život bilo fokusirano na Maunt Šarp, pokušavajući da riješi to pitanje koje godinama muči naučnike.

“Veličina tog kratera (koji je nazvan Gejlovim kraterom) i vjerovatna količina vode koja se tu nekad nalazila, daje nam za pravo da vjerujemo da je u određenom vremenskom periodu na tom mjestu bio moguć razvoj života”, kaže NASA naučnik Majkl Majer.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...