Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modričani žive u strahu od poplava

Modričani žive u strahu od poplava

SARAJEVO – Mladen Krekić, načelnik Opštine Modriča, jedne od brojnih opština u BiH koja je bila pogođena poplavama u maju prošle godine, kaže da gotovo godinu dana nakon ove prirodne nepogode građani i danas žive u strahu.

Podsjeća da je u ovoj opštini oko 900 kuća bilo poplavljeno te da je 16 kuća srušeno aktivacijom klizišta. Takođe, voda je dosezala i do šest metara te da su virili samo vrhovi krovova.

’’Najugroženiji dio smo zaštitili nasipom, ali nisam siguran da li smo osigurali građane, jer niko ne zna koliko kiše može pasti’’, kazao je Krekić  Feni.

Načelnik Opštine Domaljevac-Šamac Marijo Jurkić kazao je da građani iz ove općine svakog jutra provjeravaju vodostaj Save u strahu da se ponovo ne izlije.

Naglašava da su zaobalne vode rijeke Bosne u potpunosti bile poplavile ovu opštinu.

’’Oko 95 posto površine je bilo poplavljeno, a voda se zadržala oko 20 dana’’, kazao je Feni.

Dodao je da je poplavljeno oko 1.600 stambenih jedinica, a da je dosad obnovljeno oko 50 odsto.

Jurkić ističe da u ovom području uglavnom žive građani treće životne dobi, jer su mladi napustili BiH u potrazi za poslom.

Direktor Doma zdravlja “Doboj“ Aleksandar Kovačević kaže da tek početkom marta očekuje da će ova ustanova biti kompletno renovirana.

Navodi da je pola objekta bilo pod vodom te da su vrlo teško izvršavali zadatke.

’’U drugu polovinu objekta prebacili smo poplavljene službe, a voda je bila visoka i oko pet metara’’, istakao je.

Velike poplave u BiH desile su se sredinom maja 2014.  nakon padavina koje su prevazišle rekord posljednjih 120 godina.

Poplavljeni su bili Orašje, Domaljevac-Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Žepa, Ključ, Banjaluka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Izvor: Nezavisne novine / FENA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...