Home / NOVOSTI / HRONIKA / Zabranjen boravak u 18 stambenih objekata

Zabranjen boravak u 18 stambenih objekata

MODRIČA – Zbog klizišta na području Modriče ugrožena su 53 domaćinstva, a zbog potencijalno opasnih oštećenja boravak je zabranjen u 18 stambenih objekata, izjavila je Srni portparol opštine Modriča Dragana Mandić.

Mandićeva je istakla da je urbanističko-građevinski inspektor Modriče rješenjem naredio zabranu korištenja kuća koje su u ruševnom stanju i predstavljaju opasnost po zdravlje i život ljudi.

– Civilnoj zaštiti i drugim nadležnim opštinskim organima građani svakodnevno prijavljuju širenje postojećih i pojavu novih klizišta na cijeloj teritoriji Modriče – rekla je Mandićeva.

U zaseoku Brgula u mjesnoj zajednici Koprivna nakon prošlogodišnjih poplava pokrenuto je klizište na površini od blizu 200 hektara.

– Stihijom, koja nije zabilježena u ovom mjestu u podnožju Trebave, na granici opština Modriča i Doboj, ugroženo je svih 11 domaćinstava, od kojih je šest iseljeno iz kuća – kaže mještanin Rade Cvijanović.

On kaže da je klizište aktivno i ukoliko se ne preduzmu mjere sanacije postoji opasnost i po ostalih pet kuća.

Cvijanović je istakao da su, osim kuća, uništeni pomoćni objekti, voćnjaci, njive, šuma, zatrpani bunari za vodu, oštećen lokalni put, a klizište ponovo prijeti i Brgulskoj rijeci, koju je u maju prošle godine bila pregrađena velikom količinom zemlje i kamena.

Stanovnici Brgule i ističu da je do sada jedina pomoć stigla od Udruženja Koprivljana zaposlenih u Švajcarskoj, te da situacija nije nimalo bezazlena, zbog čega apeluju da im neko pomogne u zaustavljanju klizišta i sanaciji kuća koje se mogu popraviti, ili izgradnji novih kuća na sigurnom zemljištu.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...