Home / NOVOSTI / BiH / KRAJ DRAME U RAJLOVCU Ubica dvojice vojnika OS BiH Enes Omeragić izvršio samoubistvo!

KRAJ DRAME U RAJLOVCU Ubica dvojice vojnika OS BiH Enes Omeragić izvršio samoubistvo!

02:00 Kako javlja novinar “Dnevnog avaza” koji se nalazi na licu mjesta, još uvijek je u toku uviđaj kod kuće u kojoj je osumnjičeni počinio samoubistvo.

01:50 Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu kazao za “Dnevni avaz” da je prema njegovim informacijama uviđaj o dvostrukom ubistvu pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, još uvijek trajao. No, nije isključio mogućnost da uviđaj zbog mraka bude obustavljen do jutarnjih sati.

01:38 Jecaji su odjekivali ulicom Safeta Zajke u Rajlovcu kada je na mjesto dvostrukog ubistva stigla porodica jednog od ubijenih vojnika.

01:20 Uviđaj kod kladionice je završen, te je autobus odvežen.

01:06 Vozilo pogrebnog društva stiglo je ispred kuće u kojoj se ubio osumnjičeni Enes Omeragić.

01:00 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon sjednice u zgradi Vijeća ministara BiH da je ovo pucanj u državu.

– Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je pucanj u pripadnike OS BiH ustvari pucanj u državu. To ne može niko raditi, to će biti sankcionisano i nikome neće biti dozvoljeno da puca u ‘uniformu’ – kazao je Zvizdić.

Naveo je kako će se sačekati izvještaj Tužilaštva BiH i KS, te će sutra u toku dana biti jasniji motivi, razlozi i kvalifikacija događanja u Rajlovcu.

– Podigli smo stepen sigurnosti u svim sigurnosnim agencijama. Suština je poruke da je zaista u bilo kojoj državi svijeta nedopustivo da bilo ko iz bilo kojih razloga puca u uniformisanog policajca i vojnika, jer su oni predstavnici države. Stepen sigurnosti će biti povećan na najveći nivo. Nastavit će se borba u cilju onemogućavanja i sprječavanja ovakvih događaja – poručio je Zvizdić.

Komesar MUP-a KS Vahidin Ćosić rekao je da se osumnjičeni za ubistvo vojnika ubio neposredno prije dolaska policije u kuću.

– Dobili smo informacije gdje bi se počinioc mogao nalaziti. Tri lokacije bile su blokirane blokirane i neposredno prije dolaska policije čula se detonacija. Ulaskom u prostoriju zatečeno je tijelo muške osobe koja je izvršila samoubistvo – rekao je Ćosić.

Kazao je da je kuća na nekoliko spratova, te da na spratu na kojem je pronađeno tijelo osumnjičenog nije zatečen niko drugi.

– Utvrdit će se motivi i pravci policijskog djelovanja, a poduzimaju se sve konkretne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanjem događaja – rekao je Ćosić.

Zamjenik ministrice odbrane Emir Suljagić kazao je da je ovo težak dan za našu zemlju.

– Ovo je težak dan za našu zemlju. Već dugo učestvujemo u podrškama miru i nismo imali nijednu žrtvu, zbog čega je strašnije što su vojnici ubijeni u našoj zemlji i to na poslu. Vojnik u uniformi je vojnik, a to što su ubijeni izvan vojne lokacije je nešto drugo – rekao je Suljagić.

Kazao je da su OS BIH podigle stepen gotovosti na svim lokacijama.

– Nećemo obustaviti planirane aktivnosti, OS BiH će nastaviti raditi ono što smo do sada radili i ispunjavati zadatke predviđene za BiH – rekao je Suljagić.

00:21 Nezvanično saznajemo da se ubica dvojice vojnika Enes Omeragić raznio bombom.

00:20 Novinar “Avaza” upravo je javio da su na mjesto zločina, u kladionici u ulici Safeta Zajke, stigla vozila “Pokopa” kako bi odvezli tijela ubijenih vojnika. Pretpostavlja se da se uviđaj na ovom lokalitetu privodi kraju.

00:17 Sastanak u zgradi Vijeća ministara je u toku. Kako javlja reporter “Dnevnog avaza”, policijski komesar MUP-a KS Vahidin Ćosić trenutno prezentuje presjek događanja u Rajlovcu. Još uvijek nije donesena nikakva kvalifikacija ovog gnusnog čina. Sastanak bi se trebao uskoro završiti, nakon čega će se dio njegovih učesnika vratiti u Rajlovac. Sastanku, između ostalih, prisustvuju i Perica Stanić, Aljoša Čampara, Anto Jeleč, Dragan Lukač, te Emir Suljagić.

fullsizerender-2

Sastanak u zgradi Vijeća ministara (Foto: A. Kuburović)

00:11 Informaciju da je jedna osoba počinila samoubistvo u opkoljenoj kući potvrdio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je dodao da tijelo treba biti identifikovano kako bi se sa sigurnošću znalo da se radi o osumnjičenom Enesu Omeragiću.

00:10 Perica Stanić, direktor SIPA-e, potvrdio je za “Avaz” da su prisutni na sastanku koji je organizovan u zgradi Vijeća ministara i koji je još uvijek u toku upoznati sa informacijom da je Omeragić počinio samoubistvo. No, kako nam je kazao, potrebno je sačekati identifikaciju tijela.

23:58 Kako javlja naš reporter, osumnjičeni Enes Omeragić počinio je samoubistvo!

23:35 U zgradi Vijeća ministara BiH uskoro bi trebao početi sastanak dužnosnika policijskih agencija.

U zgradu je prije nekoliko trenutaka ušao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji nije htio davati izjave. Također, stigao je i zamjenik ministrice odbrane Emir Suljagić, te federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

23:11 Izvještač “Avaza” nalazi se na lokaciji gdje je policija navodno locirala napadača. Kako nam je javio naš novinar, riječ je o kući u ulici Ibrahima Perviza na broju 14, na Sokolju, gdje je Jedinica za specijalnu podrušku doslovno blokirala ovaj objekat, ali i okolne kuće.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni se navodno nalazi u kući, a specijalne jedinice policije s njim pokušavaju pregovarati, kako bi on na najefikasniji način bio uhapšen.

Jedinice interventnog voda PU Novi Grad na ovom lokalitetu preusmjeravaju vozila na alternativne pravce. Također, na ovoj lokaciji stigle su i jedinice SIPA-e.

22:21 Kako “Avazov” portal saznaje od komšija osumnjičenog Enesa Omeragića, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, on je na Sokolju poznat po upotrebi droga.

22:17 U rasvjetljavanje dvostrukog ubistva u Rajlovcu uključeni su i pripadnici Federalne uprave policije, potvrdio je za “Avaz“ direktor FUP-a Dragan Lukač.

– U kladionici u ulici Safeta Zajke došlo je do incidenta oružanog i dvije osobe su smrtno stradale. Radi se na rasvjetljavanju tog slučaja, da se identificira počinitelj i rasvijetle okolnosti samog događaja – kaže Lukač.

On je naveo da je rano ovaj čin okvalificirati kao teroristički napad.

– Treba sačekati i ispitati o čemu se radi, pa ćemo imati jasniju situaciju – dodao je Lukač.

– Na terenu su jedinice za podršku MUP-a KS. Građani se ne trebaju, da kako kažem, plašiti. Mislim da je ta situacija za sada pod kontrolom, u smislu širenja, da bi moglo poprimiti neke veće razmjere. U ovom momentu teško je bilo šta preciznije reći. Vidjet ćemo, šta će pokazati istraga. Prije svega je bitno je da se otkrije počinitelj i da se liši slobode – naveo je Lukač.

dragan-lukac-direktor-fupa

Lukač: Treba sačekati i ispitati o čemu se radi (Foto: Arhiva)

22:13 Dva vojnika Oružanih snaga BiH smrtno su stradala u pucnjavi koja se večeras u 19.35 dogodila u Rajlovcu, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nepoznati počinilac je hicima iz automatskog vatrenog oružja u jednoj sportskoj kladionici ubio dvojicu vojnika OSBiH.

– Odmah na lice mjesta upućene su raspoložive policijske patrole, kao i ekipa za hitnu medicinsku pomoć čiji ljekar je, nažaost mogao samo da konstatira smrt ove dvije osobe – kazao je Nefić novinarima u Rajlovcu.

Nepoznati počinilac je pucao i na autobusus GRAS-a i tom prilikom, kako je rekao Nefić, lakše su povrijeđeni vozač i dva putnika, nasreću ne od metaka nego od krhotina stakla.

Policijski službenici MUP-a KS-a poduzimaju mjere na rasvjetljavanju događaja i pronalasku počinioca, a uviđajem rukovodi tužiteljica kantonalnog tužilaštva.

irfan-nefic

Nefić: Na lice mjesta upućene raspoložive policijske patrole (Foto: Arhiva)

22:08 Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iz Pariza je za “Avaz” kazao da je obaviješten o dešavanjima u glavnom gradu BiH.

– Znam da su ubijene dvije osobe. Ako se potvrdi da se radi o terorizmu, a postoji vrlo izvjesna mogućnost da se to dogodi, onda je situacija totalne nebezbjednosti građana i moramo brzo i efikasno djelovati. Moramo se obračunati s tim jer ćemo doći u situaciju da će nam ti ljudi onemogućiti noramalan život – kazao je Mektić.

22:07 Kako saznaje “Avaz”, ubijeni su vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić. Oni su bili pripadnici Brigade Taktičke podrške, bataljona Vojne policije na formacijskim mjestima vozači.

nedeljko-i-armin

Nedeljko Radić (lijevo) i Armin Salkić (Foto: Facebook)

22:03 Kako saznajemo, jedan ubijeni vojnik je bošnjačke, drugi srpske nacionalnosti.

Pošto se ministrica odbrane BiH Marina Pendeš nalazi u Daytonu, SAD, njen zamjenik Boris Jerinić trenutno se nalazi na licu mjesta u Rajlovcu.

Uviđaj zajedno obavljaju Vojna policija i policija KS.

Trenutno je sve blokirano i niko ne može prići mjestu zločina.

21:38 Policijski komesar MUP-a KS Vahid Ćosić kazao je za “Avaz” da je informacija da se u slučaju dvostrukog ubistva pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu radi o terorizmu klasična dezinformacija.

– To su glasine i insinuacije. Još je prerano i ne možemo apsolutno govoriti na tu temu. Nemamo nikakvih konkretnih informcija, formirane su određene ekipe, tužioci su na licu mjesta, pripadnici MUP KS, svi oni koji trebaju da učestvuju u ovoj akciji su na licu mjesta i još uvijek ne možemo davati detaljnije informacije – kazao je Ćosić.

vahidin-cosic

Ćosić: Klasična dezinformacija

21:30 Iz Hitne pomoći KS za “Avaz” su potvrdili da zaista ima dvoje mrtvih, ali da oni ne znaju da li se radi o vojnicima ili ne, jer se ekipe hitne pomoći još uvijek nisu vratile sa terena s detaljnim informacijama.

Glasnogovornica UKCS Muamera Šehić kazala je da dvojica smrtno stradalih nisu dovezena na UKCS. Ali da su imali povrijeđenog gospodina koji je imao manju posjekotinu od stakla.

21:22 Prema informacijama sa mjesta događaja, ubica je poznat kao momak na lošem glasu.

Na licu mjesta nalazi se desetak pripadnika specijalne policije.

21:19 Perica Stanić, direktor SIPA-e, kazao je za “Avaz” da prema trenutnim informacijama s kojima raspolaže ta agencija, a prema opisu koji su dali očevici događaja, ubica dvojice vojnika vjerovatno je pripadnik vehabijskog pokreta. Prema Stanićevim riječima, još nema potvrde da su tačne informacije da je jedan ubijeni Bošnjak, a drugi Srbin.

Stanić je formirao tim od pripadnika SIPA-e koji bi trebao ići na uviđaj, u zavisnosti šta će odrediti tužilac Tužilaštva BiH, odnosno da li će okvalificirati ovo djelo kao teroristički čin.

– U tom slučaju će SIPA preuzeti slučaj u svoju nadležnost, ali čekamo da se o tome odredi Tužilaštvo BiH – kazao je Stanić.

Kako “Avaz” nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a KS-a locirali su napadača u jednoj kući koju drže pod opsadom. Stanić kaže da je također čuo ove informacije, ali da ih trenutno ne može potvrditi.

– Mi smo uputili svoj tim na mjesto događaja i ukoliko tako odredi Tužilaštvo, taj tim će odmah preuzeti slučaj – dodao je Stanić.

perica-stanic233

Stanić: Mi smo uputili svoj tim na mjesto događaja (Foto: Arhiva)

21:16 Nakon zaprimljene dojave, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) formirala je uviđajnu ekipu koja se uputila na mjesto događaja u slučaju potrebe angažovanja.

21:15 Kako saznajemo, ubica je Enes Omeragić, nastanjen u Sokolju.

21:08 U večerašnjoj pucnjavi u Rajlovcu ubijena su dvojica vojnika, a jedan je povrijeđen, saznaje “Avazov” portal iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako nam je rečeno, ubica je ušao u obližnju kladionicu, gdje je ubio dvojicu vojnika, nakon čega je izašao iz kladionice i počeo da puca po autobusu, u kojem je ranio trećeg vojnika.

Ubica je trenutno u bijegu.

20:40 Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih istrazi, dvije osobe su ubijene.

20:39 Prema informacijama koje smo dobili iz Hitne pomoći KS, njihove ekipe su na terenu. Prema njihovim informacijama, ima povrijeđenih osoba, koje se zbrinjavaju.

Međutim, iz MUP-a KS još uvijek nismo dobili potvrdu o tačnom broju povrijeđenih ili eventualno smrtno stradalih osoba.

20:12 U sarajevskom naselju Rajlovac večeras je došlo do upotrebe vatrenog oružja. Ovaj slučaj prijavljen je MUP-u KS u 19:35 sati.

Kako nam je rečeno u Operativnom centru MUP-a KS, na mjesto pucnjave, koja se dogodila u ulici Safeta Zajke do broja 240, upućeno je više policijskih patrola.

U policiji su nam, također, potvrdili da u pucnjavi ima povrijeđenih.

Na teren je pozvana i Hitna pomoć, čiji su pripadnici krenuli na mjesto događaja.

Prema nezvaničnim informacijama, u pucnjavi su smrtno stradale najmanje dvije osobe, a napadač je u bijegu.

Autor: Redakcija

Izvor: Avaz

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...