Home / NOVOSTI / BiH / Agencije satima raspravljale ko je nadležan nakon napada

Agencije satima raspravljale ko je nadležan nakon napada

SARAJEVO – Napad u Rajlovcu pokazao je svu nespremnost policijskih agencija u BiH i njihovu neorganizovanost. Apsurdno je i da se satima nakon napada raspravljalo ko je za šta nadležan.

Da bi se vidjelo kakvo je stanje u bezbjednosnim agencijama BiH dovoljno je analizirati novinarsku konferenciju ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, nakon terorističkog napada u Rajlovcu. On je postavljao pitanja na koja bi trebao znati odgovor. Ali i šokantne kvalifikacije. Prvo priznanje da se, tokom haosa u Rajlovcu i kući ubice, vodila svađa među službama.

“Opet se tokom akcije nekoordinirano djelovalo, maltene se otimalo oko situacije – ko će da vrši uviđaj, a ko će da istražuje”, otkrio je Mektić.

Nakon kobnog događaja, prvi su stigli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, zatim Federalne uprave policije, i na kraju SIPA. Cijelo to vrijeme kantonalna tužiteljka je koordinisala akcijom tvrdeći da se radi o ubistvu, a ne o terorizmu. Tek drugi dan, državni tužilac donosi konačnu odluku da se radi o terorističkom aktu, nakon čega preuzima vođenje akcija, a SIPA nastavlja istragu.

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH trebalo je da ima saznanja kojim bi preduprijedila ovakve događaje, ali se to nije dogodilo. Nije ni 27. aprila kada je izvršen napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Iako su postojala saznanja da se sprema napad negdje u BiH, niko ništa nije preduzeo.

“Ovo je prije svega profesionalni propust OSA u čijim rukama se nalazi sigurnost pripadnika Oružanih snaga BiH”, tvrdi zamjenik ministra obrane Emir Suljagić.

Državni ministar bezbjednosti još je pitao i kako je moguće da, na primjer, u Gornjoj Maoči ne vrijedi pravni ni ustavni poredak BiH, te da taj prostor kontrolišu radiklizovane grupe.

“Mora policija biti tamo. Da li će to biti policijska stanica ili odjeljenje, mora se na silu to uraditi”, smatra Mektić.

A policija je u Gornjoj Maoči već pokazala svoju silu. Godine 2010. provedena je akcija “Svjetlost”. Uhapšeno je 8 osoba, a među njima Nusret Imamović, neformalni vođa selefija. Nova akcija 2012. godine. Imamović je ponovo uhapšen, a policija je tada tražila dokaze protiv Mevlida Jašarevića, koji je iz Maoče krenuo na napad na američku ambasadu.

Imamović, koji je više puta uhapšen, prema nezvaničnim informacijama, sada se nalazi u Siriji. Gornja Maoča je i dalje van državnog nadzora. U isto vrijeme, nadležni kažu da drže sve pod kontrolom.

“U svim situacijama koje ukazuju da bi moglo doći do eventualnih izvršenja krivičnih djela u vezi sa terorizmom, SIPA intenzivno preduzima pojačane obavještajne aktivnosti s ciljem provjere ozbiljnosti prijetnji, njene vrste i nosioca aktivnosti”, saopšteno je iz SIPA.

Niko ne navodi da domaće službe nisu u stanju, na primjer, da otkriju ko stoji iza portala Vijestiummeta.

“Meni su se javila dva hakera, koji su mi nelegalno provalili u mobitel. Čak su mi i poslali lokaciju gdje se nalaze”, rekao je Mektić.

Koje je rješenje? Možda u novom zakonu? Već se piše nacrt antiterorističkog zakona, kojim bi se trebalo predvidjeti veća ovlaštenja policije, obavještajnih struktura i tužilaštva. Moglo bi se zatražiti i uvođenje vanrednog stanja, kao na primjer u Francuskoj, kada bi vladala pojačana ovlaštenja policije, jer se, kako je rekao Mektić, protiv terorizma ne može boriti kao protiv uličnih kriminalaca.

(NN/N1)

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...