Home / NOVOSTI / REGIJA / Josipović odlikovao Ejupa Ganića

Josipović odlikovao Ejupa Ganića

Zagreb — Odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Srbija traži zbog ratnih zločina.

Uručujući odlikovanje Ganiću, Josipović je rekao: “Srećan sam i sada kada poslednji put uručujem odlikovanje vama koji ste ih zaslužili”.

Zahvalivši na odlikovanju, Ganić je Srbiju optužio da je “rušitelj Jugoslavije” i “okupator BiH”, te rekao da se ne oseća sigurnim da putuje u Srbiju.

On smatra da je Srbija i dalje “glavni problem Balkana” i dodao da podržava Hrvatsku da uslovi ulazak Srbije u EU.

“Ovo odlikovanje znači mi puno. Ja sam podržao razvoj Hrvatske, njegovu legitimnu odbranu, kada su topovi s jednog broda bivše JNA gađali sistematski svaki hotel u Dubrovniku. Tada sam na CNN-u rekao, ako međunarodna zajednica sada ne reaguje neće biti dobro. Naša granica je dugačka hiljadama kilometara, naše veze su jake, bošnjačka zajednica je jaka i sada je jasno da je pravda došla na svoje. Nema više turbulencija među nama. Mi sledimo Hrvatsku koja je članica EU”, rekao je Ganić, prenela je TV N1.

Srbija je protiv Ganića podigla optužnicu za ratne zločine jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika u napadu na kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Izvor: B92

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...