Home / NOVOSTI / HRONIKA / JERKOVIĆ U MODRIČI: Obnovljeno sedam kuća povratnicima u Posavinu

JERKOVIĆ U MODRIČI: Obnovljeno sedam kuća povratnicima u Posavinu

MODRIČA – Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković boravio je danas u Modriči gdje je sa županom karlovačkim Ivanom Vučićem posjetio povratnika Marka Kneževića kojem je u okviru programa “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH” obnovljena porodična kuća u naselju Čardak.

Jerković je izjavio da je sredstva za sanaciju i opremanje kuće Kneževiću obezbijedila Karlovačka županija, koja će u okviru navedenog projekta obnoviti 20 kuća Hrvata povratnika u Posavinu.

– Do sada je obnovljeno sedam kuća – rekao je Jerković novinarima i naglasio da je broj kuća koji je planiran za obnavljanje neznatan u odnosu na broj zainteresovanih Hrvata za povratak na prijeratna ognjišta.

On je naglasio da bi se trenutno, ukoliko bi bili stvoreni uslovi za održivi povratak, u prijeratno mjesto življenja u BiH vratilo 150.000 izbjeglih lica.

Jerković je istakao da su međunarodni donatori odustali od pomoći za povratak, zbog čega ovaj proces u BiH zavisi od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Vlade Republike Srpske, Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe i Savjeta ministara BiH.

On je ocijenio da je bezbjednost povratnika u Republici Srpskoj dobra, te da to nije razlog što se tek pet odsto prijeratnog broja Hrvata vratilo u Srpsku.

Župan Karlovački Ivan Vučić rekao je da je ova županija prva počela realizaciju projekta “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH”, čiji je inicijator Jerković.

– Nije bilo lako prikupiti sredstva u županiji koja je i sama imala razaranja u proteklom ratu – naveo je Vučić i naglasio da je značaj projekta, osim novca, izražena osjećajnost građana Županije prema izbjeglim licima i spremnost da pruže pomoć za povratak u prijeratno mjesto življenja.

Vučić očekuje da će i druge županije i opštine u Hrvatskoj učestovati u projektu.

Potpredsjednik Saveza za povratak izbjeglih Hrvata Posavine Pavo Dujak, implementator projekta, rekao je da projekat ima perspektivu i da će uspjeti, a da je garancija angažovanje potpredsjednika Republike Srpske i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Srpske.

U posejti Kneževiću, koji se prošle godine vratio na prodično imanje, danas su bili i ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vecio.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Odličan start kviz ekipe „Svetosavci“ iz Modriče

Modriča, 30.01.2023. – Takmičari „Svetosavci“ iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča kako prethodne tri godine, tako i ove školske godine uzeli su učešće na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići – ...