Home / NOVOSTI / HRONIKA / SPORTOM SE BORI PROTIV BOLESTI *(TONSKI PRILOG)

SPORTOM SE BORI PROTIV BOLESTI *(TONSKI PRILOG)

Bolesni dečak iz Modriče ruši sve prepreke
Nagrađen za rezultate u karateu

MODRIČA – Petnaestogodišnji Nedo Stanković iz Modriče bavi se karateom i beleži dobre rezultate u borilačkim veštinama. Nedo boluje od cistične fibroze od drugog meseca života.

Na molbu Udruženja roditelja dece obolelih od retkih bolesti , Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je za Nedu  i za još jednog dečaka iz Prijedora odredilo jednokratnu novčanu godišnju pomoć od po 1.600 maraka. Inače, porodica Stanković za Nedino lečenje mesečno troši više od 300 maraka, a u resornom Ministarstvu su bili svesni da je značaj sporta za decu sa navedenom dijagnozom ogroman. Tako je Nedo Stanković nedavno proglašen za najperspektivnijeg kadeta u sportu Modriče.

Nedo Stanković po uspesima u sportu, elokventnošću , te držanjem na sportskoj sceni i u svakoj prilici odudara od vršnjaka. Rođen je aprila 2002.godine, a karate mu se uvukao pod kožu.

PRIZNANJE U PRAVIM RUKAMA – NEDO STANKOVIĆ

„Pre nekoliko dana organizovan je Izbor najuspešnijih u sportu Modriče za 2016.godinu. Pripala mi je Diploma sa srebrnjakom kao najuspešnijem kadetu u sportu Modriče. To priznanje znači mi mnogo, izuzetno mi je drago. Do njega sam došao mukotrpnim treniranjem određeni broj godina. Treniranjem sam pobošljao zdravlje i zahvalan sam svima koji su mi pružili podršku. Pre svih, mislim na roditelje i sestru, trenera Karate kluba ‘Šampion’, pa svog najboljeg prijatelja Stefana Stajića, drugare i nastavnike“, kazuje Nedo Stanković.

Karate je prezahtevan, a odbojka je svojstvena Modriči. Tu su i fudbal i košarka, pa,ipak…

„Za karate sam se odlučio jer volim borilačke veštine. Onda sam shvatio da to doprinosi boljem zdravlju. Sada znam da je to moj sport. Nisam pogrešio“, kaže Stanković.

NAGRADJEN DIPLOMOM SA SREBRNJAKOM

Narušenog zdravlja

Ništa ne bi bilo neobično da 15-godišnji Modričanin nije narušenog zdravlja.

„Mnogi misle da ja izbegavam tu temu. To nije tačno. Kod mene nema zatvorenih tema. O svojoj bolesti pričam sasvim normalno i javnost o tome sve zna. Reč je o bolesti koja usporava rad nas ovakvih kakvi jesmo. Sportom sam doprineo da se ne razlikujem od druge dece u značajnoj meri. U određenoj meri sam i bolji od njih. Moja bolest je kod mene otkrivena kada sam imao dva meseca života. Imam i stipendiju Ministarstva porodice , omladine i sporta RS i hvala svima“, kaže Stanković.

Vrlo dobar učenik

Nedo je učenik 9.razreda OŠ“Sveti Sava“ u Modriči.

„Beležim vrlo dobar uspeh. Može i bolje, ali i gore od toga. Tako je sve u životu. Voleo bih da se što druže bavim sportom i verujem da ću uskoro naći svoj pravac. Drugari me podržavaju u značajnoj meri. Ne gledaju me kao bolesnog dečaka nego kao svog drugara, sasvim zdravog. Mama, tata i sestra su, svakako, najveća moja podrška“, kaže on.

Imao je i jasnu poruku za mlade ljude.

„Preporučujem svima da se bave sportom. Ja sam jedan od onih koji je dokazao da se može sportom i bolest da ‘pobedi’. To je pravi put. I jedini“, zaključio je ovaj mladić.

Nedo Stanković, uspešni karatista iz Modriče, primer je da se jakom voljom može daleko stići.

I sportom boriti protiv bolesti…

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...