Home / NOVOSTI / MODRIČA / Javna rasprava o nacrtu budžeta Opštine Modriča za 2015. godinu

Javna rasprava o nacrtu budžeta Opštine Modriča za 2015. godinu

Javna rasprava o Nacrtu budžeta opštine Modriča za 2015. godinu održana je 02. decembra 2014. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Javnoj raspravi prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić sa saradnicima, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Modriča  Petar Gagulić i Siniša Nikić, odbornici Skupštine, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici udruženja, sportskih kolektiva i  građani.

Planirani budžet za 2015. godinu iznosi 9.000.000,00 KM što je za 109.000,00 KM više u odnosu na planirani budžet za 2014. godinu. Sa Nacrtom budžeta opštine Modriča za 2015. godinu prisutne je upoznao Borislav Gvozden, načelnik Odjeljenja za finansije.

“U ovim vremenima teško je da bilo koji budžet bude razvojni. Ako nemate dovoljno novca onda imate manje razvoja. Ali ovaj budžet nije samo socijalni niti samo potrošački. Ima on i svoju razvojnu komponentu koja se ogleda kroz onaj dio koji izdvajamo za kapitalni budžet, imamo izdvajanja za subvencije u poljoprivredi, za lokalni ekonomski razvoj. Iizdvajanje za stipendije takođe je nešto što je razvoj ako ulažemo u mlade u obrazovanje, to je razvoj. Prema tome mislim da ovaj budžet ima razvojnu komponentu i istina je da ona nije na onom nivou na kome bismo mi to željeli nego u onim okvirima koliko nam to mogućnost i prilike dozvoljavaju. Nagoveštaj oporavka postoji. U narednoj godini planiramo budžet ipak nešto veći nego što je to u ovoj godini i to je već skroman nagovještaj oporavka.“, rekao je Borislav Gvozden, načelnik Odjeljenja za finansije.

Nakon prezentacije o Nacrtu budžeta građani su imali priliku da daju svoje prijedloge i sugestije. Većina prijedloga se kao i ranijih godina odnosila na povećanje stavke za sport i smanjenje pojedinih stavki budžeta. Načelnik Gvozden je dao odgovore na postavljena pitanja. Prisutnim se obratio i načelnik Mladen Krekić,  zahvalio na prisustvu i prijedlozima te dao dodatna obrazloženja o Nacrtu budžeta. Načelnik je istakao da je pohvalno što je uočena potreba većeg angažovanja i ulaganja u sport Modriče. Zaključio je da  je potrebno u saradnji sa privrednim subjektima i sportskim radnicima pokušati iznaći rješenje u prevazilaženju finansijskih  problema kako bi sportski klubovi Modriče ponovo postizali rezultate koji su ih krasili.

„Ovo je realan budžet i mi ga ne možemo realnije planirati. Kada se nešto planira, planira se za godinu dana. Da li će to moći biti sve ovako kako je napisano vjerovatno neće ali ću biti srećan ako ga ispunimo a biću još srećniji ako ga prebacimo. Nastojaćemo da niko ne bude oštećen, da pomognemo onoliko koliko možemo. Pokušaćemo da odgovorimo na jedan dio pitanja koje smo večeras čuli na raspravi i ugraditi ih u novi budžet povećavajući određene stavke, te naći način na koji to možemo uraditi. Ovo nije dokument ili budžet načelnika opštine, nego budžet grada. Moram da vodim računa kako će se on trošiti, da to bude zakonito jer bez domaćinskog ulaganja i trošenja ne može se ništa postići.“, ocijenio je načelnik Krekić.

Izvor: Zvanićna prezentacija administrativne službe Opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...