Home / NOVOSTI / HRONIKA / Izvještaj zbog nelegalnog prometa drvnih sortimenata

Izvještaj zbog nelegalnog prometa drvnih sortimenata

DOBOJ – Dobojska policija podnijela je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv osam lica zbog nelegalnog prometa drvnih sortimenata, čime je pričinjena materijalna šteta Šumskoj upravi Modriča.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali M.U, M.M, D.M, M.I, J.R, R.B, A.Đ. i D.S. Sedam lica je sa područja opštine Modriča, a jedno lice je iz Doboja.

Uhapšena su lica čiji su inicijali M.U, M.M, D.M. i D.S. Nakon izvršene kriminalističke obrade osumnjičeni D.S. je predat u nadležnost Okružnom tužilaštvu Doboj, dok su J.R, R.B. i A.Đ pušteni na slobodu.

Centar javne bezbjednosti Doboj saopštio je da se licu čiji su inicijali M.U, kao prvoprijavljeno, na teret stavlja zloupotreba ovlaštenja u privredi i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga.

On je kao odgovorno lice u privrednom društvu “Tehnograd” Modriča tokom 2015. godine od više fizičkih lica nabavljao drvne sortimente u do sada utvrđenoj količini oko 448 metara kubnih.

Drvne sortimente je primao u skladište privrednog društva, iako je znao da za sječu i otpremu tehničkog drveta nije pribavljena potrebna saglasnost od Javnog preduzeća “Šume Srpske” i da se njima ne može trgovati niti stavljati u dalju preradu.

Nakon što je zaprimio, prvoprijavljeni nije evidentirao drvne sortimente u poslovnim knjigama čime je lažno prikazao činjenice i neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, što je bio dužan učiniti u skladu sa Zakonom o računovodstvu.

On je izbjegao unos podataka o prijemu robe na skladište i njenu dalju preradu u poluproizvod, te je tako omogućio vođenje poslovnih knjiga sa neistinitim sadržajem i sticanje protivpravne imovinske koristi “Tehnogradu”.

Licu čiji su inicijali M.M. na teret je stavljeno da je pomagao u izvršenju krivičnih djela jer je nalazio prodavce iz privatnih šuma, dogovarao cijenu, sačinjavao otkupne blokove i svojim teretnim vozilom prevozio za potrebe “Tehnograda”.

On je znao da za prevezene drvne sortimente nije izdato rješenje o sječi, da isporuku nije pratilo žigosanje, nisu imali klasične pločice niti su sačinjavane otpremnice.

Lice čiji su inicijali M.I. osumnjičeno je da je kao vlasnik pilane u Modriči neovlašteno obrađivao drvne sortimente za potrebe lica čiji su inicijali J.R. i R.B. koja su u krug pilane dovozili R.B. i A.Đ.

Rad pilane zabranilo je nadležno odjeljenje opštine Modriča, a nadležna inspekcija je prethodno oduzela 160,18 metara kubnih drvnih sortimenata.

Lice čiji su inicijali J.R. osumnjičeno je da je zloupotrijebilo ovlaštenja u privredi i falsifikovalo ili uništavalo poslovne ili trgovačke knjige.

Ovo lice je za samostalnu radnju u Modriči nabavljalo drvne sortimente od više fizičkih lica i predavalo u krug pilane vlasništvo M.I, iako je znalo da za sječu i otpremu tehničkog drveta nije pribavljena potrebna saglasnost od “Šuma Srpske” i da se njima ne može trgovati niti se mogu stavljati u dalju preradu.

Zaprimljene drvne sortimente nije predavao na evidentiranje u poslovne knjige vlasnice samostalne radnje u Modriči, čime je ova radnja prikrila činjenice i neistinito prikazala stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja.

Na taj način je lice čiji su inicijali J.R. omogućilo vođenje poslovnih knjiga sa neistinitim sadržajem u namjeri sticanja protivparavne imovinske koristi za navedenu samostalnu radnju.

Licu čiji su inicijali R.B. na teret je stavljeno da se neovlašteno bavio određenim zanimanjem jer je prevozio i prodavao rezanu građu, a da nije imao odobrenje nadležnih organa za obavljanje navedene djelatnosti.

Republički šumarski inspektor oduzeo je od osumnjičenog 48,18 metara kubnih drvnih sortimenata.

Lice čiji su inicijali A.Đ. je osumnjičeno da je kao vozač “Tehnograda” prevozio drvne sortimente koje je kupio od lica čiji su inicijali J.R. do pilane koja je vlasništvo lica čiji su inicijali M.I, iako je znao da za prevezene drvne sortimente nije izdato rješenje o sječi.

Za nestavjestan rad u službi osumnjičeno je lice čiji su inicijali D.M. jer je kao radnik Šumske uprave Modriča propustio nadzor i kontrolu na pilanama, gdje je pronađeno i oduzeto 448 metara kubnih drvnih sortimenata.

Radnik Šumske uprave Doboj čiji su inicijali D.S. osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja jer je propustio nadzor i kontrolu nad sječom u privatnim šumama koje su teritorijalno obuhvaćene rejonom iz njegove nadležnost.

Na teret mu je stavljeno da je obilježavao drvne sortimente lugarskim čekićem bez postavljenih pločica, niti su za njih uplaćene predviđene takse.

Na ovaj način pričinjena je materijalna šteta Šumskoj upravi Modriča.

Aktivnosti su provedene u sklopu akcionog plana Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Inspektoratom Republike Srpske i Javnim preduzećem “Šume Republike Srpske”.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...