Home / NOVOSTI / BiH / U BiH tvrde da su spremni za talas izbjeglica

U BiH tvrde da su spremni za talas izbjeglica

BANJALUKA-Bezbjednosne službe još računaju da bi izbjeglice sa Bliskog istoka do Zapadne Evrope mogle da krenu preko teritorije BiH. U Komisiji za odbranu i bezbjednost tvrde da je situacija pod kontrolom, i da tzv. usko grlo, u BiH nije moguće. Ipak, spremni su za svaki scenario.

“Ako bi eventualno, što se može i očekivati, EU zatvorila svoje granice, definitivno to bi bile ogromne cifre”, rekao je Sifet Podžić, predsjedavajući zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

U Službi za poslove sa strancima BiH kažu da su spremni da se uhvate u koštac sa problemom, iako se ranije govorilo da je pet hiljada maksimalan broj ljudi koji BiH može da zbrine. Iako tvrde da su mnogo naučili na greškama koje su vidjeli u Hrvatskoj i Srbiji i sporadični dolasci izbjeglica u BIH već su digli veliku prašinu. Trojica Avganistanaca koja su proteklog vikenda pronađena u kamionu nedaleko od Brčkog biće vraćena u Srbiju. Tamo se uputilo i deset Sirijaca koji su dobivši vize BiH, legalno sletjeli na sarajevski aerodrom, a potom taksijem otišli u Srbiju. Zbog zloupotrebe viznog režima Bosne i Hercegovine, za državljane Sirije, Libije i Egipta ubuduće će važiti strožija pravila.

“To ne znači da mi zabranjujemo ulazak ovdje tim državljanima, to znači da samo po zahtjevu po vaučerima nećemo davati saglasnosti, jer se taj  način zloupotrebljava”, istakao je Izet Nizam, Zamjenik direktor Službe za poslove sa strancima BiH

Bez obzira na hladnije vrijeme, migranti preko Grčke i Makedonije i dalje stižu u Srbiju i Hrvatsku. Iz Preševa ustaljenom rutom idu prema srpsko – hrvatskoj granici. U Hrvatsku u prosjeku svakodnevno ulazi oko pet hiljada ljudi, a do sada je kroz zemlju prošlo više od 90 hiljada izbjeglica.

(NN/ATV)

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...