Home / NOVOSTI / BiH / Institucijama tijesan budžet zbog zapošljavanja i vozila

Institucijama tijesan budžet zbog zapošljavanja i vozila

Sarajevo – Brojne institucije na nivou BiH ispostavile su zahtjeve za dodatne milione maraka za nova zapošljavanja, opremu i obnovu voznog parka i time pokazale da su zalaganja za štednju samo mrtvo slovo na papiru.

Zahtjevi za dodatni novac iz budžeta sažeti su u okvirnom budžetu institucija BiH za period od 2016. do 2018. godine, koji pokazuje da bi broj zaposlenih već 2017. godine mogao da probije granicu od 23.000. U ministarstvima, agencijama, direkcijama i drugim institucijama na nivou BiH trenutno radi oko 22.300 osoba. Iako je ranije donesen stav da neće biti probijanja dugogodišnjeg budžetskog okvira za institucije BiH od 950 miliona KM, to nije ništa značilo desetinama korisnika da svoje milionske kase dodatno prošire. Zbog toga su ukupni zahtjevi za novac iz budžeta u 2016. godini, kako je navedeno u dokumentu, premašili milijardu maraka i stali na iznosu koji je za 186,4 miliona veći od ovogodišnjeg budžeta. Te apetite su, manje-više, zadržali i za period do 2018. godine.

– Zahtjevi za 2017. godinu veći su 169,5 miliona, a za 2018. za 174,5 miliona KM u odnosu na budžet za 2015. godinu – navedeno je u okvirnom budžetu institucija.

Rekord po isporučenim zahtjevima drži Ministarstvo odbrane BiH, koje je zatražilo dodatnih 52,5 miliona u 2016. godini za nabavku materijala, održavanje, opremu, rekonstrukciju i jubilarne nagrade. Nabavku vozila, helikoptera, računarske opreme i rekonstrukciju planiraju u 2017. i 2018. godini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH procijenilo je da će im iduće godine biti potrebna još 42 miliona za sprovođenje prava povratka, ali i novo zapošljavanje. Zahtjev Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostigao je 23,3 miliona u 2016. godini za dodatno zapošljavanje usljed preuzimanja i održavanja graničnih prelaza, održavanja objekata, nabavke ljetnih uniformi i druge potrepštine.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH povećala je apetit za 8,1 milion KM za 2016, 6,5 miliona za 2017. i 7,6 miliona za 2018. godini. U ovoj instituciji, između ostalog, planiraju dodatno zapošljavanje 40 ljudi. Dodatan novac zbog planiranog novog zapošljavanja zatražili su i Granična policija, Tužilaštvo i Ministarstvo pravde.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je za iduću godinu zatražila dodatna 5,4 miliona za nabavku bespilotne letjelice, računarske i mrežne opreme, obnavljanje voznog parka i policijskih kućica. Agencija za školovanje i stručno osposobljavanje kadrova BiH zatražila je 2,7 miliona KM više da bi iduće godine uredila unutrašnji i spoljni dio zgrade.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su naglasili da se sve zemlje širom svijeta suočavaju sa situacijom u kojoj zahtjevi za novac nadmašuju raspoloživi nivo.

– Ni BiH nije izuzetak u tom smislu. Suočen sa zahtjevima i prioritetima koji premašuju nivo raspoloživog novca, Savjet ministara BiH mora donositi odluke o tome koje su najvažnije prioritetne politike. Ti prioriteti bi trebalo da budu usklađeni sa srednjoročnim i dugoročnim društvenim i ekonomskim razvojnim i političkim ciljevima – naveli su u Ministarstvu finansija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...