Home / NOVOSTI / HRONIKA / Izgradnja dnevnog centra za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Izgradnja dnevnog centra za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Načelnik opštine Mladen Krekić je 25. juna sa saradnicima obišao gradilište u Ulici  Đure Jakšića  u blizini Gradskog stadiona i Sportske dvorane, na kome se gradi objekat za Dnevni centar za  pomoć djeci sa smetnjama u razvoju. Obilasku gradilišta su prisustvovala djeca koja će boraviti u ovom objektu, njihovi roditelji kao i predstavnici javnih ustanova i preduzeća koja će nakon otvaranja Dnevnog centra biti vezana za njega.

Izgradnju Dnevnog centra finansira švajcarska Fondacija „Djeca našeg svijeta“ koja je za realizaciju ovog projekta obezbjedila 250 hiljada švajcarskih franaka. Predstavnici Fondacije „Djeca našeg svijeta“ su 20. marta ove godine boravili u Modriči i tada su sa rukovodstvom opštine Modriča dogovorili izgradnju Dnevnog centra. Inicijativa za izgradnju Centra pokrenuta je nakon prošlogodišnjih poplava, a Švajcarci su istakli da im je tu ideju predložio Modričanin Branko Vidić koji živi i radi u pokrajini Valis.

Opština Modriča je obezbijedila ono što je po dogovoru bio njen dio obaveza. Pripremljena je urbanistička dokumentacija, urađen projekat, određena i pripremljena lokacija za izgradnju centra. Na vrijeme je provedena tenderska procedura i odabran je izvođač radova  firma „Braća Mićić“ iz Modriče. Radovi su počeli prvog juna, a završetak radova je planiran u septembru. Dnevni centar za djecu sa teškoćama u razvoju sadrži sve ono što je po medicinskim standardima potrebno takvoj djeci. U okviru objekta nalaziće se savremeno uređen dnevni boravak za djecu, sobe, kuhinja, prostorije za pružanje medicinskog tretmana, prostor za razne vježbe i igraonice. Sa vanjske strane biće terasa, dječija igrališta na otvorenom za sport i za zabavu. Ukupna korisna  unutrašnja površina  dnevnog centra  biće oko 270 kvadrata.

„Ovo je lijep primjer humanosti. Mi smo prije mjesec, dva razgovarali sa švajcarcima koji su tada bili u Modriči i obećali su sredstva te je započela  gradnja ovog objekta za djecu koja su ometena u razvoju. Ovo je objekat za dnevni boravak djece gdje će djeca boraviti tri-četiri sata, odvojiće se za trenutak od roditelja i biti u jednoj kolektivnoj atmosferi.. Ovaj kompletan objekat će biti prilagođen upravo takvim uslovima.Mi ćemo  tražiti sve mogućnosti da se učini sve što se može da  im se olakša i da im bude što ljepše, da se dovedu stručni ljudi koji mnogo više znaju nego prosječan čovjek kada je u pitanju ta populacija. Mi ćemo ispred lokalne zajednice učiniti sve da pomognemo ove aktivnosti kada se objekat otvori. Planirano otvaranje objekta je negdje 1. septembra, odnosno u septembru mjesecu  i smatram da će ovom dinamikom radova stvarno i biti tako. Biću srećan da se objekat završi, da ova djeca dobiju dom koji će njima služiti. Ovo je jedna poruka svim onim donatorima koji žele da nešto rade kada su u pitanju humani projekti i bilo kakvi projekti vezani za Modriču da imaju sigurno prostora za to i naravno lokalna zajednica će stojati uz njih, stojaće uz njihova sredstva, apsolutno da se zna gdje koja marka potrošena,“ izjavio je načelnik Krekić.

Dnevnom centru najviše će se obradovati budući korisnici, zbog čega su posebno zahvalni u Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Modriča. U Centru će biti obezbijeđena cjelodnevna briga o djeci, hrana, odgovarajuće aktivnosti i učenje u skladu sa njihovim sposobnostima. To će mnogo olakšati roditeljima takve djece jer djeca će biti na sigurnom, a roditelji će moći da se posvete redovnim svojim radnim obavezama.

Ljiljana Jovanović, sekratar Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licimaje rekla da će ovaj Dnevni centar biti od izuzetne važnosti za ovu kategoriju djece. Ona se u ime djece, roditelja i svoje lično ime zahvalila donatorima iz Švajcarske i rukovodstvu opštine Modriča na ovom projektu, te je ovom prilikom izjavila: „Dnevni centar će imati razne sadržaje prije svega prilagođene po kategorijama za teže, umjerene i za lako mentalnu retardaciju, zatim po različitim aktivnostima koje će trajati od dva do osam sati u zavisnosti od organizacije i članova tj. radnog osoblja koje će moći boraviti sa djecom. Za teže kategorije djece sprovodiće se aktivnosti samoodržavanja postojećih sposobnosti ili reedukacija tj. ponovo uspostavljanje izgubljenih sposobnosti. Za ostale kategorije radiće se edukacije radno okupacionog tipa za nove vještine i te programe mi već sprovodimo sa našim članovima. Takođe će se raditi rekreacione aktivnosti vezene za muziko terapiju, za razne sportske aktivnosti koje se mogu sprovoditi vani i unutra, te razne radionice koje će se sprovoditi sa roditeljima“.

Nakon izgradnje koja bi trebala biti završena u septembru Modriča će biti jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj  koji će imati jedan ovakav objekat. U Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Modriča registrovano je 95 članova različite starosne dobi – najmlađi član ima 7, a najstariji 60 godina. Ono što je najvažnije u tom objektu djeca kojim je on namijenjen moći će upražnjavati sve ono što im je potrebno u njihovom razvoju i usluge dnevnog centra sigurno će njima i njihovim roditeljima biti od velike pomoći i socijalne, i zdravstvene, i pedagoške. Oni će u Centru realizovati radnu terapiju organizovanu  uglavnom u grupama iste starosne dobi i istog nivoa smetnji u razvoju.  Ono što je sigurno to je da će ovaj Centar za dnevni boravak djece sa teškoćama u razvoju biti istinski centar humanosti u Modriči i okolini.
„Za sve roditelje i mene lično ovaj Centar će značiti puno. Moje dijete je trebalo ići u školu i ranije ali nije sposobno a ovaj Dnevni centar će vjerovatno imati školovane ljude za rad sa našom djecom kako bi djeca znala osnovne stvari. Za djecu je bitno da se malo odvoje od roditelja kako bi vidjeli drugu stranu života i da nauče nešto. Kada ostavimo dijete u ovom Centru znaćemo da smo ga ostavili u sigurnim rukama,“ rakao je Nikola Kuzmanović iz Garevca, otac desetogodišnje djevojčice sa teškoćama u razvoju.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...