Home / NOVOSTI / SVIJET / Islamisti nadomak Bagdada

Islamisti nadomak Bagdada

LONDON – Pripadnici ekstremističke Islamske države došli su danas na manje od dva kilometra od glavnog grada Iraka, Bagdada, saopštila je Fondacija za pomoć i pomirenje na Bliskom istoku, prenio je britanski ‘Independent’.

“Islamska država je sada na manje od dva kilometra od ulaska u Bagdad”, rekao je portparol Fondacije.

Nešto ranije, sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da su džihadisti Islamske države došli i na pet kilometara od ključnog kurdskog grada Aina al-Araba, na granici Sirije sa Turskom.

Pripadnici Islamske države su ispalili najmanje 15 raketa koje su pogodile centar grada, navela je Opservatorija, napominjući da je jedna  osoba poginula.

Islamska država je krenula na ovaj grad, u sjevernoj sirijskoj provinciji Alepo, prije dvije nedjelje, prenijela je agencija AFP.

Al Džazira je javila da je više od 15.000 ljudi napustilo grad pred  naletom ekstremista.

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvela je tokom noći vazdušne napade na pripadnike Islamske države u četiri sirijske provincije Alepo, Raku, Hasakeh i Deir el-Zour i najveću sirijsku plinaru Konoko.

SAD i njeni arapski saveznici započeli su vazdušne udare u prošli utorak, nešto više od mesjec dana pošto je Vašington krenuo sa vazdušnim napadima na džihadiste u Iraku.

Džihadisti Islamske države drže po kontrolom značajan deo iračke i sirijske teritorije.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Dvije decenije od NATO bombardovanja Srbije

​Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan prije 20 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. Odluka o bombardovanju ...