Home / NOVOSTI / HRONIKA / HO SRCEM ZA MODRIČU: DONACIJA ZA JZU BOLNICA GAREVAC *(FOTO+VIDEO+TONSKI ZAPIS)

HO SRCEM ZA MODRIČU: DONACIJA ZA JZU BOLNICA GAREVAC *(FOTO+VIDEO+TONSKI ZAPIS)

U subotu. 15.10.2016. godine Humanitarna Organizacija “Srcem za Modriču” je povodom međunarodnog dana hrane realizovala veliku humanitarnu akciju doniranjem veće količine životnih namirnica Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča” koja se nalazi u Garevcu. Vrijednost donacije je 700 KM.
U akciji su učestvovali članovi HO SZM: Mitar Kršić, Tanja Popović Simić, Bojan Milešić, Dejan Stojanović, Milica Stefanović i Aleksandar Zarić.
U ime bolnice donaciju su preuzeli Uroš Trivić i Snježana Krekić.

 

2016-10-15-ho-szm-donacija-za-bolnicu-u-garevcu-16

Ovo je bila do sada najveća akcija udruženja u doniranju prehrambenih artikala.
Nakon primopredaje ove donacije i smještanja u njihov magacin, upriličena je posjeta i tzv. “Zaštićenoj kući” u Donjim Kladarima a koja djeluje u okviru Bolnice za hroničnu psihijatriju. Funkcioniše kao odvojena organizaciona cjelina i lokacijski, pošto je smještena 4 km od lokacije Bolnice, i kao posebno domaćinstvo, čija je djelatnost edukacija pacijenata za vanbolnički život i uklapanje u porodični ambijent. U ovom objektu boravi dvanaest pacijenata a o njima brine jedan medicinski tehničar kao i kuharica, dok povremeno i po potrebi pocijente obilaze i liječnici iz centralne bolnice u Garevcu. Medicinski tehničari rade u smjenama a u toku posjete tu se nalazio medicinski tehničar Ranko Popović koji već 38 godina radi u struci. U objektu je stalno zaposlena kuharica Božana Ilić koja se potrudila i napravila ručak za goste.
Inače JZU “Bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča” iz Garevca je jedina ove vrste u Bosni i Hercegovini i potpuno je popunjena te da na prijem u bolnicu, tj. “na čekanju” stalno ima tridest pacijenata.

2016-10-15-ho-szm-donacija-za-bolnicu-u-garevcu-8

Tokom razgovora sa Urošem Trivićem i Snježanom Krekić, radnicima Bolnice koji rade na iznalaženju i apliciranju za donatorska sredstva saznajemo da učešće donacija čini oko 20% neophodnih sredstava za njen nesmetan rad. Iako je bolnica budžetski korisnik na republičkom nivou bez ovih donacija ne bi mogla podmiriti potrebe punog kapaciteta bolnice.
U tom smislu i ova donacija HO Srcem za Modriču je značajna za ustanovu a izražena je obostrana saglasnost da se ova saradnja nastavi i u narednom periodu.

Vaša Srcem za Modriču

Autor/foto/video: Zlatko Huravik /modričainfo

 

Video prilog sa TVK3

 

Tonski zapis kolege Slađana Jeremića.

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...