Home / NOVOSTI / REGIJA / Grčka uputila demarš Albaniji

Grčka uputila demarš Albaniji

Atina — Grčka vlada je saopštila da je albanskom ministru spoljnih poslova upućen demarš zbog napada Albanaca na pripadnike grčke manjine.

Navedeno je da je ambasador Grčke u Tirani Leonidas Rokanas prosledio protestnu notu zbog napada nakon prekinute utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštava da se od albanskih vlasti traži da osude napade na pripadnike grčke manjine u selu Dervičan, u blizini granice dve zemlje.

“Prema uputstvu potpredsednika Vlade i šefa diplomatije Evengelosa Venizelosa, grčki ambasador u Tirani je uputio demarš albanskom ministarstvu spoljnih poslova u kome traži od albanskih vlasti da osude incidente protiv grčke manjine u Albaniji posle prekida utakmice Srbija-Albanija”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Rokanas je, takođe, zatražio od zvanične Tirane da preduzme sve neophodne mere kako bi se pronašli, uhapsili i kaznili oni koji su odgovorni za napad, kao i da zaštiti grčku nacionalnu manjinu uoči predstojećeg obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke, 28. oktobra.

“Ambasador je preneo ogromnu zabrinutost Grčke zbog sličnih napada na miroljubivu grčku manjinu koji predstavljaju prepreku u evropskoj perspektivi Albanije”, navodi se.

Ministarstvo u Atini takođe upozorava da “napadi ekstremista i nacionalista sigurno slabe evropsku perspektivu te zemlje”, kao i da “bude sećanje na prošlost Balkana, koju sve zemlje regiona moraju da ostave iza sebe u cilju dobrobiti zajedničke evropske budućnosti”.

Kako su izvestili grčki mediji posle prekida fudbalske utakmice, oko 100 osoba sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama u selu Dervičani, u okrugu Đirokastro, u neposrednoj blizini sa Grčkom, počelo je da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Nasilje je izbilo nekoliko sati posle prekida utakmice u Beogradu, do kojeg je došlo pošto je na stadion dronom spuštena zastava s ucrtanom mapom takozvane “velike Albanije”, kojom su bili obuhvaćeni delovi teritorija Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

 Izvor: B92.net

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...