Home / NOVOSTI / SVIJET / Erdogan na ulice izveo džihadiste – moguća islamizacija zemlje!

Erdogan na ulice izveo džihadiste – moguća islamizacija zemlje!

Vašington/Ankara – U Turskoj su na ulicama zagovornici tvrdog islama koje je Erdogan pozvao da se bore protiv pučista – oni mogu izazvati islamsku kontrarevoluciju, upozorava Suner Kagaptaj, direktor Istraživačkog programa za Tursku na vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku.

“Snage koje je Erdogan izveo na ulice nisu snage liberalizma i demokratije, to nisu čak ni obične konzervativne pristalice vladajuće stranke. To su islamisti, čak i džihadisti, i oni su okupirali ulice”, tvrdi Kagaptaj.
Sve je počelo kada je Erdogan poslao poruku građanima na društvenim mrežama da izađu na ulice i da se bore za demokratiju.

U isto vrijeme, državna kancelarija koja kontroliše sve džamije zatražila je od svih imama u zemlji da na molitvama pozovu ljude da izađu na ulice i pruže podršku turskim vlastima.

“Radilo se o religijskoj mobilizaciji kakva nije viđena u Turskoj od kraja Osmanskog carstva – već 100 godina”, tvrdi Kagaptaj.

Ta mobilizacija izvela je na ulice islamiste i džihadiste koji se još nisu vratili svojim kućama, prenose analitički portali.

U Turskoj se iz dana u dan nastavljaju okupljanja i upućuju brojni pozivi na molitvu, čime se odbrana Erdogana pretvorila u političko-religijsku obavezu.

“To je najdramatičniji aspekt propalog puča, to je ozbiljnije čak i od samog puča – stvoren je religijsko-politički pokret na ulicama. Taj pokret dobija na snazi, jer ga Erdogan hrani”, upozorava Suner i napominje:

“Moguće je da će doći i do nečega što u Turskoj nije zabilježeno cijeli vijek, a to je da se religijski anti-puč na ulicama pretvori u islamističku kontrarevoluciju”.

Oni koji ne podržavaju Erdogana i nisu islamisti ili džihadisti zabrinuti su i ne izlaze iz kuća, oni su šokirani razvojem događaja.

“Kada opozicija organizuje svoje redove i izađe na ulice doći će do novih nemira. Već su zabilježeni slučajevi da islamisti zlostavljaju građane koji ne podržavaju Erdogana”, upozorava Kagaptaj.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Slovenija pooštrila mjere, karantin za putnike iz BiH i Srbije

LJUBLJANA- Slovenačka vlada pooštrila je od danas uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa je od ponoći za sve koji ulaze iz Srbije i BiH obavezan 14-dnevni ...