Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dvadeset treća Svetosavska akademija

Dvadeset treća Svetosavska akademija

Dvadeset treća Svetosavska akademija održana je 26. decembra 2015. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić. zamjenik načelnika Nikola Savić,  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojni prosvjetni radnici, učenici i građani.
Kao i predhodne dvadeset dvije Akademija je počela srpskom himnom Bože pravde i Himnom svetom Savi.  Časni oci Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine Modriča su osveštali slavski kolač, a potom je sveštenik Pero Tanacković pozdravio sve prisutne, govorio o značaju Svetosavske akademije i blagoslovio učesnike akademije. Načelnik opštine Mladen Krekić i direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović obavili su čin lomljenja slavskog kolača. Svečanu Svetosavsku besjedu, ove godine  govorio je arhimandrid Nektarije, iguman manastira na Dugoj Njivi, besjedu koju je Sveti Sava izgovorio 1221. godine na dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene u manastiru Žiča: “Braćo, prijatelji, oci i čeda bogozvana priklonite bogoljubiva  srca vaša da čujete božanske dormate i čuvši ove svete riječi stavite ih braćo u srca vaša i savjest duša vaših i  pred oči uma vašeg i razumite ih.”

Članovi Dramsko-recitatorske sekcije Kulturnoumjetničkog društva “Modriča” kazivali su besjedu i u čast stogodišnjice Sarajevskog atentata, stogodišnjice početka Velikog rata, stogodišnjice pobjede srpskog oružja na Ceru i Kolubari, pričajući priče o običnim vunenim čarapama i to sve povezujući sa svetošću Svetog Save, pod nazivom “Za kralja i otadžbinu”.

Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom svake godine povodom Dana Svetog Save dodijeli po jednu diplomu, plaketu i povelju za doprinos u razvoju kulture i očuvanju tradicije. Direkror Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je saopštio Odluku o dodjeli priznanja i nagrada. Načelnik opštine Mladen Krekić pozdravio je prisutne, čestitao slavu i najuspješnijim uručio priznanja i nagrade.

Diploma
dodjeljuje  se mlađim stvaraocima koji su dali zapažen doprinos razvoju duhovnosti. Ove godine dodijeljena je Radmili Novaković za učešće u realizaciji cijelog niza projekata Pozorišne scene mladih i učešće u manifestaciji Zlatna lira i Svetosavska akademija.

Plaketa
 dodjeljuje se stvaraocima koji u kontinuitetu postižu zapažene rezultate u oblasti duhovnosti. Dodijeljena je  Vidaku Stojanović za obnovu rada folklora u Modriči poslije Otadžbinskog rata, za preko hiljadu mladih koji su naučili srpske igre i kola i za preko sto kulturnih manifestacija na kojima je njegov folklor učestvovao.

Povelja je najznačajnije priznanje Kulturnoumjetničkog društva “Modriča”.
Dobitnik povelje za 2015. godinu je Milutin Vračević za doprinos njegovanju tradicija oslobodilačkih ratova srpskog naroda i obilježavanju značajnih događaja i ličnosti iz nacionalne i kulturne istorije srpskog naroda.

Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča i Kulturnoumjetničkim društvom “Modriča”svake godine povodom Dana Svetog Save raspisuje nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu Savovanje, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Modriča.

Svetosavsku paletu za najuspješnije likovne radove dobili su:
1. mjesto – Igor Popović
2. mjesto – Andreja Jovanović
3. mjesto – Bogdan Božić

Svetosavsko pero koje se uručuje za najbolje literarne radove dobili su:
1. mjesto – Nikola Predojević
2. mjesto – Nikola Lazić
3. mjesto – Dragana Šarčević

Manifestaciju su svojim nastupom uveličali Dramsko-recitatorska i folklorna sekcija KUD-a “Modriča”  i Muzičko društvo “Isidor Bajić” Modriča.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...