Home / MAGAZIN / STIL I ZANIMLJIVOSTI / Doktori upozoravaju: Neke boje za tetoviranje su vrlo opasne

Doktori upozoravaju: Neke boje za tetoviranje su vrlo opasne

NJUJORK – Najnovije istraživanje sprovedeno u Langun medicinskom centru u Njujorku pokazalo je da je šest odsto tetoviranih Njujorčana iskusilo dugoročne zdravstvene komplikacije koje su povezane sa mastilom kojim su tetovirani.

Te komplikacije uključuju osip, svrab i velike otoke.

“S obzirom na to da je popularnost tetovaža sve veća, ljekari, zdravstveni zvaničnici i nosioci tetovaža treba da budu svjesni rizika”, izjavila je Mari Leger, asistent na Odjeljenju za dermatologiju Langun medicinskog centra.

Legerova je sa kolegama sprovela istraživanje u vidu intervjua nad 300 odraslih osoba u Central parku juna 2013. godine. Ispitanici su imali između 18 i 69 godina i ne više od pet tetovaža.

Pokazalo se da je najpopularnije mjesto za tetovaže ruka budući da je 67 odsto tetovaža ispitanika locirano baš na tom mjestu.

Deset odsto ispitanika je doživjelo neku vrstu kratkoročnih komplikacija kao što su bol, otok i infekcije, nekoliko nedjelja nakon stavljanja tetovaže, a samo trećina njih je tražila medicinsku pomoć ili savjet.

U nekim slučajevima, dugoročne komplikacije poput osipa, teškog svraba i otoka, trajale su duže od četiri mjeseca, a u nekim slučajevima i godinama.

“Još nije poznato da li se ovakve reakcije javljaju zbog hemikalija u samom mastilu ili zbog drugih supstanci koje se koriste poput izbjeljivača”, izjavila je Mari i dodala da nedostatak podataka sprečava pouzdano praćenje.

Istraživači koji su učestvovali u ovom istraživanju su bili iznenađeni činjenicom koliki uticaj boja mastila može da ima na dugoročne zdravstvene komplikacije kao i podatkom da te komplikacije izazivaju najčešće boje koje se koriste prilikom tetoviranja – crvena i crna, prenosi B92.

“Koža je izuzetno imunološki osjetljiv organ, a pokazalo se da ne reaguje baš najbolje na tetovaže”, izjavila je Mari i dodala da planira da sprovede dodatno istraživanje kako bi otkrila koje boje dovode do koje neželjene reakcije.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Omiljena ljetna poslastica: po čemu se razlikuju „gelato“ i sladoled?

Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Tropic i mojMarket trgovinama Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ...