Home / NOVOSTI / SVIJET / Dojče vele: NATO gomila trupe na istoku Evrope

Dojče vele: NATO gomila trupe na istoku Evrope

BERLIN – Američke trupe stigle su u Njemačku odakle će potom u okviru strategije NATO jačanja prisustva na istoku Evrope biti upućene u Poljsku.

Ukupno 900 teretnih vagona, koji su zajedno dugi 14 kilometara i brojni konvoji šlepera, narednih dana će vojni tovar prebacivati preko sjeverne Njemačke u Poljsku – i dalje, piše Dojče vele (DW).

General major Bundesvera Jozef Bloc to naziva “logistički velikom operacijom”. Trenutno u njemačkom Bremerhafenu, tri teretna broda mornarice SAD iskrcavaju oružje i opremu tenkovske brigade 4. američke pješadijske divizije.

Operacija “Atlantic Resolve” je znak konstantnog angažmana SAD za Evropu u cilju stabilizacije mira, navodi Timoti Megvajer, zamjenik glavnog zapovjednika američkih kopnenih jedinica u Evropi, stacioniranih u Bremerhavenu.

Vlada SAD je prošle godine najavila da će trajno poslati još jednu borbenu brigadu u Evropu. Barak Obama želi prije svega Poljake, Estonce, Letonce i Litvance da uvjeri da su SAD vojno na njihovoj strani, što one žele da čuju jer smatraju da su ugrožene zbog ruske agresije u Ukrajini, navodi DW.

Istovremeno se, kako se navodi u tim zemljama, tokom izborne kampanje od budućeg predsejdnika SAD Donalda Trampa između redova čula sumnja u bezuslovnu američku savezničku vjernost.

Amerikanci su dio jedne veće strategije NATO. Od ove godine NATO namjerava da u Poljskoj i tri baltičke zemlje stacionira četiri multinacionalne borbene jedinice sa oko hiljadu vojnika u svakoj – dakle ukupno 4.000.

Ta odluka je donijeta prošlog ljeta na samitu NATO u Varšavi. I stacioniranje jednog njemačkog bataljona od oko 500 vojnika u Litvaniji je dio strategije povećanja prisutnosti NATO na sjeveroistoku Evrope.

Njemački vojnici će biti stacionirani na jednom uskom kopnenom koridoru (Suvalki) koji sa samo 65 kilometara vazdušne linije povezuje Poljsku i Litvaniju i važi kao Ahilova peta NATO, u slučaju eventualne odbrane baltičkih zemalja.

Politički sukobi oko naoružavanja NATO na istoku Evrope su tokom samita u Varšavi dostigli vrhunac, konstatuje DW.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je tada govorio o “zveckanju oružjem i ratnim pokličima” i žestoko je kritikovan zbog stava koji je navodno prijateljski prema Rusiji.

Premještanjem američkih trupa taj spor ulazi u novu fazu. Sabine Lezing iz redova Ljevice u Evropskom parlamentu upozorava da bi to vojno postrojavanje moglo da se vidi kao konkretna priprema za rat i da bi moglo da izazove neželjene kontrareakcije.

Međutim, ti američki vojni transporti izazvali su žestoke polemike i u samoj Njemačkoj. Dok jedni, poput socijaldemokratskog premijera pokrajine Brandenburg, koja se graniči s Poljskom, ističe da tenkovi na granicama nikome neće pomoći, iz redova Hršćanskodemokratske unije (CDU) moglo se čuti kako se američke vojne radnje sprovode regularno u okviru ugovornih pravila NATO i na izrazitu želju Poljske.

Generalni sekretar NATO Jens Stolternberg je tu operaciju prije nekoliko dana takođe branio kao “defanzivnu” i obrazložio da se ona sprovodi kako bi se osigurao mir.

“Nalazimo se u situaciji u kojoj se ruska strana intenzivno naoružava i pokazuje spremnom da upotrebi silu protiv svog suseda Ukrajine. Riječ je o ograničenoj, multinacionalnoj prisutnosti koja bi trebalo da pokaže da smo jedinstveni i da se uzajamno pomažemo”, rekao je on.

Stoltenberg je takođe istakao da ne smatra da će se SAD na čelu sa Trampom udaljiti od evropskih saveznika. Tramp mu je, kako je rekao Stoltenberg, kazao kako smatra da ima obavezu prema NATO.

Osim toga, Kongres SAD je upravo donio odluku o tome da učetvorostruči budžet za američku vojsku u Evropi, rekao je Stoltenberg i dodao da je siguran da će se SAD pridržavati svojih obveza.

S druge strane, i Stoltenberg želi dijalog sa Rusijom jer, kako kaže, “zastrašivanje, odbrana i dijalog nisu kontradiktorne stvari”.

Međutim, jedna druga, odlučujuća rečenica Stoltenberga bi u istočnim članicama NATO mogla da izazove ljutnju, a to je da “Rusija ne predstavlja neposrednu opasnost za neku članicu NATO”.

On je istovremeno relativizovao obim prisutnosti NATO sadašnjom akcijom, rekavši da se radi nekoliko hiljada vojnika, u poređenju sa desetinama hiljada ruskih vojnika.

I upravo ti brojčani odnosi su problem, prema mišljenju vojnih stratega. Jer, ukoliko Rusija bude htjela, ona bi zahvaljujući vojnoj nadmoći u regionu Istočne Evrope mogla bez problema da zauzme tri baltičke NATO članice. Do tog zaključka dolaze zapadni odbrambeni političari, navodi Dojče vele.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...