Home / NOVOSTI / HRONIKA / Djeca sa Kosova kod vršnjaka u Modriči

Djeca sa Kosova kod vršnjaka u Modriči

MODRIČA – Pedeset djece i četiri nastavnika sa Kosova i Metohije narednih sedam dana boraviće kod porodica svojih vršnjaka u Modriči.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević rekla je da je postojao veliki interes za prijem djece sa Kosova i Metohije.

– Lokalna uprava Modriča će u saradnji sa domaćinima djece, osnovnim školama, Srpskim kulturnim centrom i drugim ustanovama obezbjediti ugodan boravak djeci i nastavnicima – izjavila je Srni Ilovčevićeva.

Ona je najavila da će goste sa Kosova sutra primiti načelnik opštine Mladen Krekić, te da će tokom boravka biti organizovane posjete istorijskim, vjerskim i kulturnim spomenicima na ovom području.

Nastavnica u Osnovnoj školi “Sveti Sava” iz sela Plemetina kod Obilićeva Milica Jovanović rekla je da je iz ove i iz Osnovne škole “Milan Rakić” iz mjesta Babin Most stiglo po 25 učenika i po dva nastavnika.

– Interesovanje za dolazak u Republiku Srpsku bilo je veliko, ali smo mogli dovesti samo 50 djece – istakla je Jovanovićeva.

Jovanovićeva je napomenula je Plemetina srpska enklava sa više od 5.000 stanovnika. Ovo selo od Obilićeva je udaljeno dva, a od Prištine 10 kilometara.

U selu ima jedna osnovna i dvije srednje škole. “Osnovnu školu pohađa 250 učenika koji, nažalost, do sada nisu išli iz Plemetine, pa će dolazak u Republiku Srpsku biti nezaboravno iskusto”, objasnila je Jovanovićeva.

Milica Mićalović, učenica osmog razreda Osnovne škole “Milan Rakić” iz Babinog Mosta, kaže da je prije dvije godine bila u Tesliću, odakle je odnijela lijepe uspomene.

– Ekskurzija i izlazak iz enklave znači mnogo. Prije svega, imamo priliku da vidimo mnogo bolje od onoga što imamo na Kosovu i Metohiji – rekla je Mićalovićeva koju je ugostila Anđela Tomić iz Modriče.

Ona je napomenula da je sa porodicom kod koje će boraviti u Modriči gledala finalne utakmice srpskih olimpijaca u Riju, te je izrazila radost njihovim uspjehom.

– Srpski sportisti su pokazali da i brojčano mali narod, kakav je srpski, može ostvariti velike uspjehe – rekla je Mićalovićeva.

Ona je dodala da Srbima na Kosovu i Metohiji taj uspjeh može poslužtiti kao vodilja i potvrda da su svi snovi ostvarivi.

Модрича - представа за дјецу са КосZa djecu sa Kosova i Metohije danas su polaznici Ljetne škole glume za djecu izveli predstavu u Srpskom kulturnom centru.

Organizator Ljetne škole Belinda Božičković rekla je da su u predstavi djeca-glumci govorili recitacije iz knjige “Tako zamišljam nebo” Mike Tatića, te pokazali šta su naučili u proteklih mjesec dana.

U Republiku Srpsku juče je stiglo oko 500 učenika sa Kosova i Metohije, koji će u narednih sedam dana boraviti u deset gradova i opština.

Izvor: Glas Regije / SRNA

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...