Home / DAN OPŠTINE 2016 / DEVETI INTERNACIONALNI FESTIVAL FOLKLORA „DUKATFEST“ 2016 *(VIDEO)

DEVETI INTERNACIONALNI FESTIVAL FOLKLORA „DUKATFEST“ 2016 *(VIDEO)

Deveti internacionalni festival folklornih ansambala „Dukatfest” održan je 19. juna 2016. godine,  u Kino sali Srpskog kulturnog centra u Modriči. Na ovogodišnjem festivalu  modrička publika je imala priliku da  uživa u tradiciji koju su predstavili  foklorni ansambli iz Indije, Letonije i  Španije, a nastupila je i etno grupa “Vida” iz Modriče.

Svojom igrom i pjesmom veče je otvorila internacionalna folklorna akademija “Sanjh” iz Indije. Akademija je posvećena promovisanju pandžabi kulture. Osnovana je 2008. godine, predstavlja pandžabi kulturu u mnogim zemljama, dok studenti Akademije učestvuju u kulturnoj razmjeni širom svijeta. Pomažu mladim ljudima da uspostave ravnotežu između savremene kulture i njihove kulturne baštine.

Sljedeći su nastupili gosti iz Letonije. Plesni ansambl “Dardedze” osnovan je 1972. godine u Rigi, glavnom gradu Letonije. Osnovni repertoar ansambla čine koreografije sa tradicionalnom igrom i muzikom iz 19. i 20. vijeka. Raznovrsna koreografija dozvoljava ansamblu da izvode folklor iz svih litvanskih regija, predstavljujući jedinstvene ornamente koji datiraju iz davnog kulturnog nasleđa.

Iz Španije je nastupio ansambl Esbart Martboleni, koji  je osnovan 1981. godine. Ansambl predstavlja umjetnički program kroz kombinaciju tradicionalne muzike i plesa. Za njih  tradicionalni ples je postao način umjetničkog izražavanja i element individualnog i kolektivnog identiteta. Njihove narodne igre prati muzička grupa koja svira na tradicionalnim instrumentima.

“Ovo je jedna prelijepa manifestacija, gdje su naši sugrađani imali priliku da vide različitost u folklorima, nošnjama, tradiciji i kulturi. Rijetko ko od nas bi imao priliku da ove ljude sretne na drugačiji način. Ovo je bio dar za oči”, istakao je načelnik opštine Mladen Krekić.

“Večeras su modričani imali priliku da vide tri veoma dobra ansambla. Uigranost i autentičnost su nemjerljivi. Sutra imamo takmičarsko veče u Banja Luci i ne mogu ni da pogađam ko će da pobijedi”, izjavila je Jovana Simić, direktor programa Dukat fest.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča
Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U Modriči obilježen Međunarodni dan gluvih i nagluvih lica *(FOTO+VIDEO)

Dana 23, septembra 2023. godine u SKC Modriča održan je skup povodom Međunarodnog dana gluvih i nagluvih lica. U prisustvu većeg broja članova modričkog Udruženja gluvih i nagluvih i gostiju ...