Home / NOVOSTI / REGIJA / Dačić: Putinova poseta unutrašnja stvar Srbije

Dačić: Putinova poseta unutrašnja stvar Srbije

BEOGRAD – Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je posjeta Beogradu ruskog predsjednika Vladimira Putina unutrašnja stvar Srbije.

“Možda neko na to ne gleda blagonaklono, ali mi smatramo da je to unutrašnja stvar Srbije”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da Srbija o tome nije ni sa kim sa strane razgovarala niti tražila saglasnost da nekog pozove u bilateralnu posetu.

On je poručio da ne bi imao ništa protiv da na godišnjicu oslobođenja Beograda dođe i američki predsjednik Barak Obama ili britanski premijer Dejvid Kameron.

“Ali, da li će oni da dođu? Nemam ništa protiv, ali za ljubav je potrebno najmanje dvoje”, rekao je Dačić.

Navevši da su Beograd oslobodili partizani i Crvena armija, Dačić je primjetio da je Srbija bila praktično prestala da obilježava 20. oktobar i da se vratila toj tradiciji tek 2009, prilikom posjete Beogradu tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

“Toliko o našoj antifašističkoj tradiciji”, rekao je on i poručio da je došlo vrijeme da Srbija slavi pobjede, a ne samo poraze.

Šef srpske diplomatije je najavio i da će u nedjelju, na čelu delegacije, otputovati u Moskvu radi zasjedanja Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju sa Rusijom, kao i u okviru priprema za Putinovu posjetu.

Najavljujući spoljnopolitičke događaje u oktobru, on je rekao da će 8. oktobra u Srbiji boraviti ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, a 21. i 22. će biti održan regionalni okrugli sto o učešću zemalja zapadnog Balkana u mirovnim operacijama.

“Srbija je među prvih 10 zemalja u Evropi po broju učesnika u međunarodnim operacijama u svetu”, naglasio je Dačić.

On je rekao da će 22. oktobra u Beogradu boraviti albanski premijer Edi Rama, a da bi 23. oktobra trebalo da bude održana regionalna konferencija ministara spoljnih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, na kojoj će učesvovati i predstavnici Prištine, po Gimnih formuli.

Dačić je saopštio da će 9. oktobra učestvovati u Finskoj na konferenciji OEBS-a. On je naglasio da će Srbija, kada 2015. preuzme predsjedavanje OEBS-u, morati da donosi teške odluke i da dokaže da može da vodi jednu takvu organizaciju.

Dačić je rekao da će do kraja godine, u dogovoru sa šefovima diplomatije Rusije i Ukrajine, posjetiti te dvije zemlje uoči preuzimanja predsjedavanja OEBS-u i dodao da bi u decembru 2015. u Beogradu trebalo da bude održan veliki skup šefova diplomatije 57 članica OEBS-a.

Dačić je kazao da će 10. oktobra u Briselu predvoditi delegaciju MSP na bilateralnom skriningu o poglavlju 31, na osnovu kojeg će biti određeni uslovi za otvaranje poglavlja o spoljnoj i odbrambenoj politici, koju Srbija, kako je podsjetio, treba da do kraja procesa usaglasi sa EU.

On je rekao da će se 21. oktobra u Briselu oprostiti sa odlazećom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, za koju je rekao da je naklonjena Srbiji i da je u Njujorku “najljepšim riječima” objašnjavala ulogu Srbije.

Posljednjeg dana oktobra šef srpske diplomatije će u Slovačkoj učestvovati na sastanku zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana.

Na pitanje novinara kada će biti imenovani ambasadori Srbije u Vašingtonu i Berlinu, Dačić je odgovorio da je postupak u proceduri i da će imenovanja biti objavljena u Službenom glasniku kada kandidati dobiju agreman.

On je dodao da MSP namjerava da “veoma brzo” imenuje ambasadore i za preostalih 11 upražnjenih mjesta.

Govoreći o odluci MSP da ne da saglasnost da izložba slika Milana Konjovića, u okviru promocije Vojvodine u Briselu, bude priređena u prostorijama Misije Srbije, Dačić je objasnio da su u pitanju bezbjednosni razlozi – zaštita eksponata – jer belgijska policija ne obezbjeđuje Misiju.

Primjetivši da Srbija obezbjeđuje sve diplomatske objekte na svojoj teritoriji, Dačić je izrazio mišljenje da takvu praksu treba ukinuti i uvesti pravilo reciprociteta, osim u slučaju kada se procijeni da postoji realna opasnost po neku stranu ambasadu.

Govoreći o troškovima putovanja delegacija MSP, poput nedavnog u Njujork povodom Generalne skupštine UN, Dačić je rekao da s njim na put ide saradnik iz MSP, prevodilac, snimatelj i policajac koji ga obezbjeđuje.

Delegacija u Njujorku bila je brojnija za nekoliko ljudi zbog potreba posla, ali štedjelo se na svakom koraku – nije bilo luksuznih hotela ni ručkova na trošak Ministarstva – te su troškovi bili znatno manji nego prošle godine, naveo je on.

Dačić nije želio da komentariše podizanje optužnice protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa njegovog kabineta dok je bio na čelu MUP-a i službenika MSP, rekavši samo da će MSP postupati u skladu sa zakonom.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...