Home / NOVOSTI / HRONIKA / Članovi porodica poginulih boraca i RVI upućeni u ZTC „Banja Vrućica“ Teslić *(VIDEO)

Članovi porodica poginulih boraca i RVI upućeni u ZTC „Banja Vrućica“ Teslić *(VIDEO)

Opština Modriča 04. jula 2016. godine uputila je 13 lica u ZTC „Banju Vrućica“ Teslić, čija će fizikalna rehabilitacija trajati  10  dana.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Projektom banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za 2016. godinu, predvidjelo je upućivanje 568 lica na nivou Republike Srpske u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove. Prema rasporednom nalogu Ministarstva, opština Modriča  upućuje 13 lica u banju.

Pravo da budu upućeni u banju imali su RVI od I do VI kategorije invalidnosti i članovi porodica poginulih boraca, kojima je ovaj vid zdravstvene zaštite preporučen od strane ljekara. Ukupno se prijavilo 41 lice, nakon čega je izvršeno rangiranje po utvrđenim kriterijima. Preostali broj lica, koji nije mogao ostvariti pravo na banjsko liječenje, kao pomoć od opštine može dobiti po 200,00 KM, ukoliko banju budu koristili i plaćali ličnim sredstvima. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je dalo svoju konačnu saglasnost za predloženih 13 lica. Od 13 korisnika banje, 7 lica su  RVI, a 6 lica su članovi porodica poginulih boraca, -roditelji poginulog borca.

DSC00461

„Opština Modriča prema rasporednom nalogu ministarstva ima pravo da uputi 13 lica u banju. I ove godine vodili smo računa o ravnomjernom rasporedu PPB i RVI, na šta smo dobili saglasnost ministarstva. Do sada su svi koji su koristili banju u Tesliću bili jako zadovoljni“, rekla je načelnica odjeljenja za opštu upravu Bosa Novaković.

Troškove banjske rehabilitacije snosi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, a troškove prevoza do banje i povratka, kao i ranijih godina, finansiraće opština Modriča.

Projekat banjske rehabilitacije RVI i PPB realizuje se od 2006. godine, a iz opštine Modriča u banju je upućeno 138 lica, od čega 73 RVI i 65 PPB.

„Odlazak u banju mi puno znači jer smatram da će mi se zdravstveno stanje bar malo popraviti. Zahvaljujem se ministarstvu i opštini“, izjavila je Zagorka Šarčević, majka poginulog borca Zorana Šarčevića.

„Zadovoljan sam što sam dobio priliku da odem u banju jer mi je zaista potrebna. Smatram da će mi se zdravstveno stanje popraviti, ili bar da ne ide u gore. Zahvaljujem se svima koji vode računa o ovoj populaciji“, izjavio je Nenad Tatić, bivši logoraš.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...