Home / NOVOSTI / BiH / Cerić želi u Predsjedništvo BiH

Cerić želi u Predsjedništvo BiH

[display_rating_result post_id=”1849″]

SARAJEVO – Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH objavio je danas u Sarajevu svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Rekao je da ovu odluku koja je veliki izazov i odgovornost nije donio sam, a ni lako, te da će se, ako mu bude omogućeno, fokusirati na ekonomski prosperitet države Bosne i Hercegovine.

Cerić, koji je naglasio da je samostalni kandidat i da iza njegove kandidature ne stoji nijedna stranačka opcija, ističe da se na taj korak odlučio zbog činjenice da bošnjački član Predsjedništva BiH ima pravo i obavezu da svojim radom učini Predsjedništvo BiH snažnijim mehanizmom za razvijanje i očuvanje državnosti BiH.

On je potcrtao tri stvari koje će činiti okosnicu njegovog budućeg djelovanja.

“Prvo imamo šansu da se ujedinimo kako bismo ukinuli strukturalnu diskriminaciju u vidu institucionalne dominacije većinskih etničkih grupa na štetu prava manjina. Drugo, imamo šansu da našim prijateljima na zapadu i na istoku pokažemo da je mir i sigurnost BiH od globalnog značaja i da je nužno da po hitnom postupku naša zemlja postane članica NATO-a. Treće, imamo šansu za ekonomski oporavak i socijalnu pravdu na način da se ujedinimo u naporu da pokažemo sebi i svijetu da smo zemlja koja poštuje ljudska prava, da smo zemlja trajnog mira, izuzetnih prirodnih bogatstava i velikih ekonomskih prilika”, objasnio je Cerić.

On je istakao da svoju ruku saradnje posebno pruža mladima jer je spoj iskustva starijih i životni elan mladih najjača snaga koja pokreće nove procese.

 

Izvor: Nezavisne novine ( direktan link )

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...