Home / NOVOSTI / BiH / Brisel bira novog predstavnika u BiH

Brisel bira novog predstavnika u BiH

Banjaluka – Pozicija specijalnog predstavnika i šefa Delegacije Evropske unije u BiH upražnjena je od 1. novembra, nakon što se sa te pozicije povukao Peter Sorensen, a kao mogući kandidati za njegovog nasljednika pominje se više evropskih diplomata.

– Konkurs za novog specijalnog predstavnika EU u BiH je zatvoren i u toku je ocjenjivanje kandidata – istakao je za “Glas Srpske” portparol specijalnog predstavnika i Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

U Delegaciji EU, gdje je u petak bio posljednji radni dan Sorensenu, rekli su da informacije o izboru novog predstavnika EU čekaju iz Brisela i nisu mogli da preciziraju ko su kandidati. Mekgafi pojašnjava da su zemlje članice EU pozvane da predlože kandidate.

– Služba EU i države članice objavili su poziv za prijavljivanje kandidata koji imaju sposobnosti i iskustvo za sprovođenje mandata specijalnog predstavnika – rekao je Mekgafi.

Među kandidatima koji su zainteresovani da u ime EU šefuju u BiH posljednjih dana pominjani su ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog, bivši specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin iz Slovenije, te šef Delegacije EU u Pakistanu Lars Gunar Vigemark iz Švedske. Prema nezvaničnim informacijama, zvanični Brisel je Vigemarku već ponudio mandat na čelu Delegacije EU u BiH. On je svoju dužnost u Pakistanu počeo u februaru 2011, a od 2008. do 2010. godine bio je šef Odjeljenja za bezbjednosnu politiku u Evropskoj komisiji.

Slovenački mediji objavili su da je Kacin nezakonito lobirao kako bi postao predstavnik EU u BiH i dobio preporuke matične vlade.

U Ambasadi Češke u BiH u petak nisu odgovorili na pitanja “Glasa Srpske” o tome da li je Sunjog jedan od
kandidata za šefa Delegacije EU u BiH.

Sorensen BiH napušta devet mjeseci prije isteka mandata jer je imenovan za ambasadora EU pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Uloga

Endi Mekgafi kaže da specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese Unije u problematičnim regionima i zemljama i imaju aktivnu ulogu u uspostavljanju mira, stabilnosti i vladavine prava.

– Specijalni predstavnici igraju važnu ulogu u razvoju snažnije i efikasnije spoljne i bezbjednosne politike EU. Oni pružaju aktivno političko prisustvo EU u ključnim zemljama i regionima, djelujući kao glas i lice EU i njene politike – istakao je Mekgafi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...