Home / MAGAZIN / AUTO-MOTO / Bijeljina po mjeri automobila, a ne čovjeka

Bijeljina po mjeri automobila, a ne čovjeka

BIJELJINA – Centrom Bijeljine za sat vremena prođe 1.365 automobila, 17 autobusa, 67 dostavnih vozila, 23 motocikla i 77 bicikla, pokazali su rezultati monitoringa frekvencije saobraćaja u najužem gradskom jezgru, koji su izvršili volonteri Ekološkog udruženja “Eko-put” Bijeljina.

Predsjednika ovog udruženja Snežana Jagodić Vujić rekla je da je monitoring, koji je obavljen juče, pokazao poražavajuće rezultate i da su preporuke za smanjenje aerozagađenja u gradu, koje najviše prouzrokuje saobraćaj, i ove godine ostale “mrtvo slovo na papiru”.

“Upotreba javnog prevoza, udruženo korištenje automobila sa više putnika, vožnja bicikla ili pješačenje u centru grada za naše sugrađane je i dalje samo

pusta želja. U odnosu na prethodne monitoringe, koji su vršeni od 2010. godine, broj učesnika u saobraćaju ove godine u blagom je porastu “, rekla je Vujićeva.

Ona je napomenula da će Inicijativa “Centar grada bez automobila vikendom”, čekati, vjerovatno, još dugo na usvajanje i realizaciju.

“Do tada nam samo preostaje da se i dalje gušimo od izduvnih gasova iz automobila, guramo sa parkiranim automobilima, vozimo bicikle neadekvatnim ulicama i širimo ulice i smanjujemo drvorede za nove parkinge. Gradove gradimo po mjeri automobila, a ne čovjeka”, dodala je Vujićeva.

Monitoring frekvencije saobraćaja u najužem gradskom jezgru izvršen je u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti i Svjetskog dana bez automobila.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

MODRIČA: Direktor “Jeremija tursa” registrovao autobus sa lažnim brojem šasije

MODRIČA – Nenad Vasiljević iz Modriče, vlasnik i direktor preduzeća “Jeremija turs”, prijavljen Tužilaštvu zbog sumnje da je nabavio autobus TAM, koji je korišten za prevoz putnika, a za koji ...