Home / MAGAZIN / POSAO / IPA II: Preko 11 milijardi eura za podršku reformama u zemljama proširenja

IPA II: Preko 11 milijardi eura za podršku reformama u zemljama proširenja

Evropska komisija je predstavila detalje podrške EU reformskim naporima u zemljama Zapadnog Balkana i Turske u narednih sedam godina.

Ova sredstva, kako je dogovoreno u EU prošle godine, iznose 11 milijardi eura i biće dostupna kroz novi Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Današnja najava daje indikativne podjele sredstava među zemljama i definira prioritetne politike koje će se finansirati. Vlasti zemalja koja su u pitanju su bile uključene u identificiranje ključnih područja koja će imati najviše koristi od pomoći.

Konsultirani su Evropski parlament i zemlje članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacija i financijske institucije.

“Ova obnovljena pomoć je izuzetno dobra vijest za region proširenja. Ona će pomoći zemljama koje imaju evropsku perspektivu za implementaciju reformi koje će direktno utjecati na građane, pomoći im da napreduju na svom putu ka Evropskoj uniji i izgraditi mostove suradnje sa susjedima”, izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Financijska pomoć će ciljati strateške prioritete za zemlje koje žele da se pridruže Evropskoj uniji, kao i jačanje regionalne i teritorijalne suradnje i investicija. Ključna područja uključuju upravu i reformu javne uprave, vladavinu prava i temeljna prava, kao i podršku ekonomskog rasta te konkurentnost.

Finansijska pomoć u ovim oblastima će biti usmjerena za podršku reformama nacionalnih sektora koji su namjenjeni specifičnim rezultatima. Dok će osigurati kontinuit s bivšom IPA-om, novi instrument predpristupne pomoći, IPA II, će funkcionisati po pojednostavljenim pravilima kako bi se olakšao pristup finansiranja za korisnike i kako bi dozvolilo da bude više orijentiran rezultatima, fleksibilan i prilagođen specifičnim potrebama.

Temeljno definisani set indikatora i ciljeva će dozvoliti prezicni nadzor i evaluaciju programa. Nagrade za učinak će biti dodijeljene 2017. i 2020. godine.

Izvor: Klix.ba

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Omiljena ljetna poslastica: po čemu se razlikuju „gelato“ i sladoled?

Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Tropic i mojMarket trgovinama Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ...