Home / MAGAZIN / KULTURA / Bajramska sofra za izbeglice u Beogradu

Bajramska sofra za izbeglice u Beogradu

U parku kod autobuske stanice, gde se okupljaju izbeglice koje dođu u Beograd, održana bajramska sofra. Podeljeno oko 400 bajramskih obroka, 4.000 mantija i 500 paketa slatkiša za najmlađe.

Sredstva za bajramsku sofru obezbedila je Fondacija “Ana i Vlade Divac” sa Islamskom zajednicom Srbije. Akciji se pridružila i humanitarna organizacija “Katolik rilig servisiz”, koja je donirala još 1.800 higijenskih paketa, od kojih je danas podeljeno 200, prenosi Tanjug.
Generalni sekretar Islamske zajednice Srbije, efendija Eldin Ašćerić, rekao je novinarima da je ta zajednica, tradicionalno, i ove godine sa svojim organizacijama Kulturnim društvom “Gajret” i humanitarnim društvom “Merhamet” organizovala bajramsku sofru.

“S obzirom na to da imamo izbeglice iz Sirije, Avganistana, iz zemalja pogođenih ratom, organizujemo bajramsku sofru ovde gde je njihov skup, odakle se oni transportuju dalje za Evropu. Želimo da sofru ove godine posvetimo njima, da im približimo, koliko možemo, toplinu doma s obzirom na to da nisu u svojim domovima, a danas je jedan od dva najveća islamska praznika”, rekao je Ašćerić.

Istakao je da je za bajramsku sofru, kao i uvek, pripremljeno različito posluženje.

“Cilj nam je da obradujemo prvenstveno decu kako bi osetila malo topline na strašnom putu na kome su neka od njih izgubila živote”, rekao je Ašćerić.

Podeljeno je oko 400 bajramskih obroka, 4.000 mantija i 500 paketa slatkiša

Podeljeno je oko 400 bajramskih obroka, 4.000 mantija i 500 paketa slatkiša

Kako kaže, kod izbeglica se danas oseća praznična atmosfera, razdragani su, a sofra ih je razgalila.

“Ovde imaju odmorište, naišli su na dobre ljude i ponosni smo što živimo u finom gradu gde ima humanosti”, rekao je Ašćerić.

Poručio je izbeglicama da budu strpljivi, a da smo svi tu da im pomognemo kao svojoj braći, bez obzira na to kojoj veri pripadaju.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije “Ana i Vlade Divac”, Ana Divac je čestitala praznik svima koji ga slave u Srbiji i svetu.

“Meni je posebno drago što je najviše izbeglica iz Avganistana jer su u Americi, za vreme bombardovanja, moji prijatelji iz Avganistana puno pomogli da prikupimo pare za pomoć ljudima u Srbiji. Sudbina je takva da sada moj narod može njima da se oduži”, rekla je Divac.

Islamski vernici širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Čestitke povodom najvećeg muslimanskog praznika, koji se još zove i hadžijski bajram, uputili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, potpredsednica Vlade Kori Udovički, ministar pravde Nikola Selaković i mnogi drugi.

Izvor: RTS

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...