Home / NOVOSTI / SVIJET / Ankara optužena za slanje oružja džihadistima

Ankara optužena za slanje oružja džihadistima

ISTANBUL – Turski list “Čumhurijet” objavio je danas snimke na kojima je, navodno, prikazano kako pripadnici turske obavještajne službe transportuju oružje za pobunjenike u Siriji.

Turske vlasti ranije su odbacile optužbe da naoružavaju pobunjenike i tvrde da desetine tužilaca, vojnika i bezbjednosnih zvaničnika koji pretresaju kamione žele da obore tursku administraciju.

Na snimcima objavljenim na veb sajtu “Čumhurijeta” prikazani su inspektori kako pregledaju metalnu kutiju pod nadzorom bezbjednosnih zvaničnika i jednog tužioca.

Zvaničnici prvo otvaraju kartonske kutije sa oznakom “lako lomljivo” i njima pronalaze antibiotike. Ispod tih kutija pronalaze desetine minobacačkih granata.

Snimak je napravila anonimna osoba koja stoji sa strane.

List je prenio da je oružje ruskog porijekla i da je ispručeno iz bivših sovjetskih republika.

“Čumhurijet” tvrdi da su kamioni prevezli 1.000 minobacačkih granata, 80.000 komada municije za lako i teško naoružanje i stotine raketnih bacača.

Tužilaštvo iz Istanbula odmah je pokrenulo istragu o listu po optužbama za “terorizam”, prenio je na svom veb sajtu list “Radikal”.

Vlasti su ranije saopštile da kamioni prevoze humanitarnu pomoć za zajednicu Turkmena u Siriji. Predsjednik Tajip Erdogan izjavio je da je presretanje ovih kamiona “izdaja”.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Pobjeda naroda: Francuski premijer objavio suspenziju akciza na gorivo

PARIZ, – Francuski premijer Edouard Filipe objavio je u utorak suspenziju akciza na gorivo i povišenih cijena komunalija, u naporu da udovolji protestnom pokretu koji je tokom vikenda izazvao haos ...