Home / MAGAZIN / POSAO / Amerikanci pronašli kod Bora najbogatiju zlatnu žicu na planeti!

Amerikanci pronašli kod Bora najbogatiju zlatnu žicu na planeti!

Američka rudarska korporacija “Friport Mekmoran” i njihovi partneri iz kanadske kompanije “Reservoar minerals” pronašli su u okolini Bora jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu.Amerikanci su, kako ekskluzivno saznaju “Novosti”, u rejonu “Čukaru peki”, na dubini između 558. i 559. metra, “napipali” bingo. U njemu je otkriven gotovo nevjerovatan sadržaj od 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude! Prema do sada istraženim ležištima u svijetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gdje se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

O kako vrijednom otkriću je riječ najbolje govori podatak da su “Friport” i Kanađani do sada u okolini Bora otkrili 65 miliona tona rude sa srednjim sadržjem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni!

I ne samo to, najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 odsto i zlata od 10,86 grama po toni! U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 procenata i 16,77 grama po toni zlata.

Šta su Amerikanci i Kanađani pronašli najbolje govori podatak iz literature da se ležišta sa jedan odsto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju – izuzetno profitabilnim!

Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cijenama na Londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo – 18 milijardi dolara! A ovo su tek prvi rezultati, budući da Amerikanci i Kanađani nastavljaju sa geološkim istraživanjima.

Neke nezvanične informacije čak kazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procjenjuju na milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali, buduća istraživanja to tek treba da potvrde.

Kako su “Novosti” ranije objavile, Amerikanci i Kanađani su u okolini Bora izbušili više od 42 kilometra bušotina, a među njima je bilo i takvih u kojima je sadržaj bakra u rudi premašivao i – 10 procenata, na osnovu čega se, i prije dvije godine, govorilo o najbogatijem ležištu tog metala na svijetu.

A o kakvom se bogatstvu radi, najbolje, bez sumnje, svedoči podatak da je za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...