Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča: Naše malo je nekome sve *(FOTO+VIDEO)

Modriča: Naše malo je nekome sve *(FOTO+VIDEO)

Švajcarska organizacija “Srcem za Modriču” neprestano u akciji. Okupili se tokom majskih poplava kako bi pomogli rodnom kraju.
Dogovori oko nastavka saradnje i novih poduhvata.

MODRIČANI koji žive i rade u Švajacarskoj prošle godine kad su poplave opustošile Modriču, u nameri da što efikasnije pomognu stradalom stanovništvu, formirali su humanitarnu organizaciju “Srcem za Modriču”. Sakupili su tada 25.000 maraka pomoći i po 40 tona hrane za Modriču, Doboj i Šamac. S obzirom na sezonu godišnjih odmora, rukovodstvo organizacije je pozvalo svoje članove na razgovor sa saradnicma u Modriči sa namerom da se dogovore oko nastavka saradnje.

– Zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi znamo kome treba pomoći na opštini, imamo svoje saradnike na terenu, svojim parama pomažemo i totalno smo nezavisni od bilo čega i bilo koga. Od starta smo nailazili na razne probleme, od toga da “ne bi se oni time bavili da nemaju korist” i takve gluposti koje mogu da padnu na pamet samo našim ljudima. Međutim, mi smo ustrojili organizaciju da se u svakom trenutku zna u šta je potrošen svaki franak, evro ili marka – rekao je Dragan Sjeničić, predsednik ove humanitarne organizacije.

“Srcem za Modriču” je za godinu dana prešla put od grupe entuzijasta do humanitarne organizacije, registrovane u Švajcarskoj, na osnovu čega su im otvoreni svi putevi ka humanitarnim fondovima u Švajcarskoj i Evropi.

Okrenuli su se sakupljanju pomoći u lečenju bolesnih. Bili su prvi koji su pokušali da pomognu u lečenju Dijane Bijelić, čija je sudbina potresla Republiku Srpsku.

– Drago mi je da mi se pružila prilika da se javno zahvalim u ime moje porodice Bijelić, Draganu i organizaciji “Srcem za Modriču” za pomoć koju su nam pružili – rekao je na skupu Dalibor Bijelić.

A kad su bile poplave i kad je bilo najteže, kupili su novi čamac za spasavanje i svu neophodnu opremu su poklonili Ronilačkom klubu “Vidra” koji je spasavao ugroženo stanovništvo u naselju Dobor i u Šamcu.

– Bez te opreme, bez tog čamca mi ne bismo mogli da delujemo na našoj opštini i u opštini Šamac i izvučemo na sigurno onoliki broj građana, koji su bili zarobljeni vodom u oba grada – zahvaljujući se na pomoći rekao je Dragan Šarčević, predsednik Ronilačkog kluba “Vidra”.

U Švajcarskoj radi oko 1.500 porodica iz Modriče. Organizacija “Srcem za Modriču” zasada okuplja stotinak porodica, uglavnom onih koji rade u kantonu Argau, međutim ima članova i iz Nemačke, kao što je Milenko Nikić koji radi u Minhenu.

– Znam šta znači nemati i zato sada sa svojom porodicom želim da pomognem da siromašni, a u prvom redu sva deca, imaju sve što im treba. Zato izdvajam mesečno nekoliko evra. Za mene malo, a za nekog mnogo. Tako bi trebalo svi da rade, pa da se i na ovaj način vežemo za rodni kraj – apelovao je Nikić.

SOCIJALNA KARTA

Kako kažu članovi ove organizacije, humanost je to što ih vuče da pomognu siromašnima i bolesnima. U organizaciji su zajedno sa sveštenicima SPC sa prostora Modriče napravili socijalnu kartu, gde se nalazi 70 socijalno najugroženijih porodica iz svih mesta opštine, koje će “Srcem za Modriču” pomagati u narednom periodu.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Novosti

 

 

 

 

Slike i video koji slijede, nisu u sastavu prednjeg priloga, ali mi ih nadodajemo kao dopunu informacije.
Slike je snimio Vedran Blagojević, a video je snimak priloga sa RTRS koji su sačinili novinar Vid Blagojević i kamerman Vedran Blagojević.

https://www.youtube.com/watch?v=Tf7MZHuvdjE&feature=youtu.be

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...