Home / NOVOSTI / REGIJA / Albanci u Skoplju proglasili »republiku Iliridu«

Albanci u Skoplju proglasili »republiku Iliridu«

SKOPLJE – Grupa makedonskih Albanaca, predvođena bivšim poslanikom u Sobranju Nevzatom Halilijem, proglasila je danas u Skoplju “republiku Iliridu” i najavila prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o njenom formiranju.

“Ilirida će biti faktor stabilnosti na Balkanu i EU, budući da ni najmanje neće ugroziti administrativne granice, već će biti izvršena konfederalna reorganizacija između republike Iliride i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije – BJRM”, saopštili su inicijatori proglašenja.

Inicijatori ne priznaju Okvirni ugovor iz Ohrida, čijim je potpisivanjem 2001. godine okončan sukob albanskih pobunjenika i makedonskih snaga bezbjednosti i smatraju da on nije donio nikakvu korist albanskom narodu.

“Ilirida će biti demokratska republika i garantovaće sva prava manjinama koji žele u njoj da žive”, navodi se u saopštenju.

Makedonski mediji na albanskom jeziku objavili su da su članovi predsjedništva Iliride prošle sedmice boravili u Njemačkoj.

Ovo je drugo proglašenje “republike Iliride” u Makedoniji, buduću da je 2008. godine u Tetovu potpisana deklaracija o formiranju “republičke skupštine”.

Referendum o formiranju “republike Iliride” u Makedoniji održan je 1992. godine kada je na jednostrano organizovanom referendumu skoro jednoglasno izglasana odluka o proglašenju teritorijalne i političke autonomije Albanaca u Makedoniji.

Halili je tada objelodanio ideju o redefinisanju Makedonije kao unije ili zajednice dvije države sa jedinstvenim imenom “republika Makedonija Ilirida”.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...