Home / NOVOSTI / HRONIKA / 9. MAJ, DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

9. MAJ, DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Dan pobjede nad fašizmom,  09. maj  obilježen je  polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim žrtavama fašističkog terora u Modriči . U ime Opštine Modriča vijence su položili načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić, a u ime Skupštine opštine predsjednik Petar Gagulić i odbornik Vid Stojanović, te delegacije Opštinske boračke organizacije,Opštinskog udruženja veterana VRS Modriča, republičkih organa, javnih ustanova , preduzeća,  udruženja opštine Modriča i poštovaoci poginulih boraca narodno oslobodilačke borbe i žrtava fašističkog terora.

Prisutnima se obratio magistar istorije Đorđe Nijemčević , govorio o značaju narodno oslobodilačke borbe i žrtvama u Drugom svjetskom ratu. Ovom prilikom  poslao je  poruku mira svima koji obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom.

“Bivša Jugoslavija dala je velike žrtve u borbi protiv fašističkog terora, 1.706.000 je poginulih.  Modriča je takođe dala značajan doprinos narodno oslobodilačkoj borbi, jer  se preko 70 % stanovništva priključilo pokretu. U borbama je učestvovalo 950 boraca, sa tog puta se nije vratilo 228, a to je veliki broj za našu malu sredinu. Današnje prisustvo velikog broja građana ukazuje da se ne slažemo sa bujanjem fašizma u svijetu i da ćemo uvijek biti na braniku odbrane mira i slobode”, izjavio je Đorđe Nijemčević, magistar istorije.

“Kao i svake godine sa ovog mjesta, iz Modriče šaljemo poruku mira. Juče smo u Gradini imali priliku da vidimo koliko je nedužnih ljudi i djece stradalo u Drugom svjetskom ratu  i bez opaljenog metka. Vjerovatno nekome nije bio cilj da se čuje pucanj. Htjeli smo danas da se poklonimo žrtvama fašističkog terora i zahvalimo njihovim porodicama na onome što su njihovi preci učinili i doveli do slobode u kojoj mi danas uživamo“, rekao je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...