Home / DAN OPŠTINE 2016 / 9.Dukatfest u Modriči: PRAZNIK ZA OČI *(TONSKI PRILOG)

9.Dukatfest u Modriči: PRAZNIK ZA OČI *(TONSKI PRILOG)

MODRIČA – U Republici Srpskoj od 18.do 22.juna traje 9. Internacionalni festival folklora „Dukat fest“. Međunarodna kulturna manifestacija daruje bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, tradicionalnih igara, muzike i običaja Srbije, Španije, Indije, Turske, Letonije, Kolumbije, Indonezije i BiH. Građanime Modriče sinoć su se predstavili ansambli iz Indije, Letonije i Španije.

Pozitivna energija, igra i pesma sa svih strana sveta stigla je u Srpsku i u Modriču. Modričko razigrano veče započela je internacionalna folklorna akademija „Sanjh“ iz Indije. Predstavnik ove zemlje pojasnio je da je to Bhangra narodni ples i muzika Punjub regije, predstavlja sastavni deo festivalske proslave tokom berbe poljoprivrednih useva.

KULTURA I TRADICIJA INDIJE a

KULTURA I TRADICIJA INDIJE

Modričanima se predstavio i plesni ansambl Dardedze koji je osnovan pre 44 godine u Rigi, prestonici Letonije. Naziv znači reč „duga“ koja se retko koristi na tamošnjim prostorima, osim u zapadnim predelima te zemlje. Karakteriše ih tradicionalna igra i muzika iz 19.i 20.veka. Tokom izvođenja, članovi ansambla nose reprodukcije originalnih nošnji iz 19.veka.

GOSTI IZ LETONIJE c

GOSTI IZ LETONIJE

Madrid, Barselona, Sevilja, Malaga… Sunce, more, sangrija… Crveno, Kastanjete, flamenko. Španija – lepa zemlja i svaki put novi izazov. Španski ples kao i tamošnja muzika uvek govore iz srca. U Srpsku je stigao Ansambl Esbart Martboleni. Za njih tradicionalni ples je postao način umetničkog izražavanja. I , kako nam rekoše, element individualnog i kolektivnog identiteta.

SPANCI U MODRICI

ŠPANCI U MODRIČI

„Svuda pođi, kući dođi“, stara je narodna izreka. Našu kuću, odnosno našu tradiciju sinoć je čuvala etno grupa „Vida“.

Posetioci zadovoljni i vedri, pohvališe manifestaciju.

O značaju onog što su mogli da vide u Gradišci i Modriči, a uzvišeno će biti i u Banja Luci govorila je ispred Dukat festa Jovana Simić.

Razumljivo, zadovoljan je bio i Mladen Krekić, načelnik Modriče, jedan od suorganizatora modričke kulturne manifestacije.

„Manifestacija je lep poklon građanima i gradu Modriči. Nastojaćemo da i narednih godina budemo jedan od domaćina ‘Dukatfesta’“, rekao je Krekić.

I tako – tradicija celog sveta stigla je kod nas, u BiH. U dobroj meri zahvaljujući i medijskom pokrovitelju, Radio televiziji Republike Srpske.

Autor / slike: Slađan JEREMIĆ

.


sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...