Home / NOVOSTI / BiH / Značaj i isplativost kvalitetne stočne hrane

Značaj i isplativost kvalitetne stočne hrane

Mada to uzgajivači stoke znaju, na gazdinstva bi zapravo trebali gledati kao na odgojne institucije. Da bi se djeca pravilno razvila i bila u mogućnosti dati sve ono što se od njih traži, ključno je dobro ih i zdravo hraniti. Stočarstvo je mukotrpan posao koji značajno može doprinijeti kvaliteti života, pod uslovom da se između ostaloga ispoštuju i zakonitosti pravilne ishrane.

Stočnom hranom bavi se čitava jedna nauka, iako se na površini čini da je prehrana životinja iznimno komotan posao. Koliko je bitna kvalitetna stočna hrana? Mnogo, budući da se posljednjih godina kod potrošača razvila sumnja u namirnice životinjskog porijekla, zbog kravljeg ludila, pojave dioksina u mesu, trihineloze u svinjogojstvu ptičije gripe…


Direktni gubici

U intenzivnoj stočarskoj proizvodnji troškovi hranidbe su najveća stavka u ukupnim troškovima proizvodnje, bez obzira na vrstu domaćih životinja. Obrok koji nije primjeren proizvodnim potrebama životinja može dovesti do direktnih ekonomskih gubitaka, u obliku prevelike potrošnje stočne hrane ili smanjene količine i kvalitete stočarskih proizvoda. Također problem mogu predstavljati i gubici koji na prvi pogled nisu primjetni, kao što su smanjena reproduktivna sposobnost ili slabije zdravstveno stanje životinja.

Ako životinje izgledaju zdravo, a ne daju dovoljne količine jaja, mlijeka, mesa nešto nije uredu, a to nešto najčešće je pogrešan odnos u količini energije i proteina u ishrani. Dakle, iznimno je važno voditi računa koliko je koja hrana zdrava, da li je genetski modificirana, kako utiče na živinu, preživare, svinje…

O svemu tome razmišljaju i u fabrici stočne hrane Hrana produkt, sa kojima smo razgovarali o benefitima pravilne prehrane životinja. Svojim proizvodima ovaj proizvođač obećava farmerima najkvalitetniju hranu, koja će na duge staze obezbijediti prirast i produktivnost, odnosno vrhunske rezultate. Konzumacija takve hrane u konačnici doprinosi povećanom zdravlju stoke.


Vrhunski rezultati

“Ako govorimo o produktivnosti možemo pričati o smješama za krave koje se koriste za visokoproduktivna grla, a koja podmiruju sve potrebe za visokom proizvodnjom mlijeka. Najbolje rezultate pokazale su smješe GKM – 18% PLUS i GKM – 20 % koje su doprinosile proizvodnji do 30 litara mlijeka dnevno. Potpuna smješa sadrži optimalnu količinu organski vezanih minerala, beta karotena, kao i optimalnu količinu vitamina, što je neophodno” kazao nam je dipl. inž. stočarstva Mihajlo Bukovski iz Hrana Produkta.

U kontekstu ishrane junadi, farmeri koji su koristili potpune smješe GJ – 12% i GJ 14% PLUS bili su vrlo zadovoljni.

“Visokokvalitetna hraniva u ovim smješama doprinijela su vrhunskim rezultatima u odgoju i tovu. Potpune smješe sadrže visok nivo energije, visok nivo svarljivih proteina te sadrže fitobiotike koji povoljno utiču na varenje hrane i iskorištavanje hranljivih materija.” riječi su Bukovskog.

Ako želite svojoj stoci i sebi najbolje, Hrana produkt radi za vas.

Izvor: Hrana produkt / promotivni članak

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...