Home / NOVOSTI / BiH / ŽIVOT SRBA U MODRIČI *(VIDEO)

ŽIVOT SRBA U MODRIČI *(VIDEO)

Serijal emisija „Modriča za sve ljude dobre volje“
Četvrta emisija : Život Srba u Modriči

Prema popisu stanovništva rađenom prije 30 godina na području opštine Modriča živjelo je 14.888 stanovnika koji su se izjasnili kao Srbi, što je tada činilo 44,4% ukupnog broja stanovnika. Na popisu urađenom prije osam godina 20.227 stanovnika je upisano kao Srbi, što i ne čudi obzirnom da su se tokom i nakon posljednjeg rata mnogi Srbi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine naselili baš u Modriču, odlučivši da u ovom kraju podignu svoje nove domove, procjenjujući da je upravo to sredina za sve ljude dobre volje. Njihovim doseljavanjem nastale su tri nove mjesne zajednice: Modriča 3, 4 i 5. Sagrađena su 1.453 nova doma u kojima živi preko 5.000 stanovnika.
Danas mnogi smaraju da su baš ta raznolikost ljudi iz različitih krajeva, preplitanje donešenih i starosjedilačkih običaja, tradicije i kulture doprinijeli tome da Modriča bude ono što je danas – sredina otvorena za sve pozitivne uticaje.

 

—————————————————-

Autor: Sanja Samardžić Marjanović
Kamera i snimanje iz vazduha: Saša Katanić
Montaža: Dejan Huravik
Muzika: Tihomir Mišić
Kamera, režija i produkcija: Zlatko Huravik
Modričainfo produkcija, septembar/oktobar 2021.

—————————————————–

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

„Izradu ove publikacije/videa/filma podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ove publikacije/videa/filma ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.“

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...