Home / NOVOSTI / HRONIKA / „Zdrava omladina – zdrava budućnost“ *(FOTO)

„Zdrava omladina – zdrava budućnost“ *(FOTO)

Udruženje dijabetičara „Dijabet“ Modriča i Sportski klub „MD klinci“ organizovali su u subotu u sportskoj dvorani Osnovne škole „Sutjeska“ druženje pod sloganom „Zdrava omladina – zdrava Budućnost“. Cilj predavanja i druženja bio je ukazivanje na značaj fizičke aktivnosti kod dijabetičara, ali i kod zdravih osoba, naročito djece, istakla je tom prilikom predsjednica Udruženja „Dijabet“ Tatjana Mirković. „Naše Udruženje okuplja oko 300 članova i organizujemo različite javne skupove, kroz koje nastojimo da povećamo svijest javnosti o tome koliko su važne zdrave navike za opšte zdravlje svakog pojedinca. Stoga, organizujemo besplatna mjerenja šećara u krvi, dajemo savjete, kao i besplatne aparate za kontrolu šećera u krvi, onim dijabetičarima koji ih nemaju,“ dodala je Mirković.

Predavanje o značaju usvajanja zdravih navika kod djece, te o potrebi multuidisciplinarnog pristupa prevenciji dijabetesa i drugih bolesti održala je doktor modričkog Doma zdravlja Žana Maksimović. Ona je ukazala na činjenicu da loše navike u ishrani, gojaznost i slaba fizička aktivnost povećavaju rizik od nastanka dijabetesa, te napomenula da u prevenciji bolesti kod djece zajednički treba da djeluju roditelji, kroz davanje dobrog primjera, ljekari kroz sistematske preglede i škole kroz omogućavanje zdravih obroka za učenike.

Članovi Sportskok kluba „MD klinci“ ovom prilikom izveli su vježbe zagrijavanja i oblikovanja, a potom su na edukativnom poligonu razvrstavali zdrave i nezdrave namirnice, te prikazali dobre i loše navike. U sportskom dijelu takmičenja učestvovalo je 40 mališana trećeg, četvrtog i petog razreda osnovne škole.

Tokom zajedničkog druženja članova Kluba „MD klinci“, njihovih roditelja i zainteresovanih građana, urađeno je 40 mjerenja šećera u krvi, koji su pokazali zadovoljavajuće vrijednosti.

Prema procjenama  Udruženja „Dijabet“ i Doma zdravlja na području Modriče između 2.000 i 3.000 ljudi boluje od dijabetesa, što je oko 10% stanovništva.

Autor: Sanja Samardžić Marjanović

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...