Home / NOVOSTI / BiH / Vukosavlje- Spriječiti priključenje opštinama turskog svijeta (VIDEO)

Vukosavlje- Spriječiti priključenje opštinama turskog svijeta (VIDEO)

Srbi sa područja opštine Vukosavlje iskoristiće sve zakonske mogućnosti da spriječe priključenje Zajednici opština turskog svijeta, u čije članstvo je ovu opštinu prijavio načelnik Elvir Hadžiomerović (SDA), zaključeno je na skupu građana MZ Vukosavlje.

Predsjednik Savjeta MZ Vukosavlje Drago Božić rekao je da će najavljeno priključenje Zajednici opština turskog svijeta spriječiti svim sredstvima, uključujući peticiju za priključenje opštine Vukosavlje opštini Modriča.

Član Glavnog odobra SNSD-a Borislav Rakić rekao je da ova stranka čeka zvanično izjašnjenje Hadžiomerovića na sjednici Skupštine opštine, te potvrdio da će odbornici SP-a, SDS-a, DNS-a i SNSD-a /koji čine opoziciju u Vukosavlju/ biti protiv, a očekuje isti stav PDP-a koji je na vlasti u Vukosavlju.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Vukosavlje Dejan Јović potvrdio je da odbornici nisu imali informaciju o namjerama Hadžiomerovića, najavivši da će na narednoj sjednici skupštine opštine prenijeti nezadovoljstvo Srba iz MZ Vukosavlje sa zahtjevom da ovakva nepromišljena aktivnost načelnika opštine bude zaustavljena. Istakao je da je moguće reagovanje građana i na drugi način, kao što je zahtjev za priključenje Modriči.

Zbor na kojem se okupilo stotinjak mještana MZ Vukosavlje, koja je naseljena izbjegličkim stanovništvom, protekao je mirno.

Vukosavlje je, uz Doboj, druga lokalna zajednica iz Republike Srpske koja je pristupila Zajednici opština turskog svijeta. Pristupnicu su potpisale isti dan, 23. februara u Istanbulu.

Osim ovih lokalnih zajednica iz Republike Srpske, sertifikat o članstvu potpisale su krajem februara u Istanbulu i opštine iz FBiH – Doboj-Istok, Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Travnik, Visoko i Fojnica.

Prema informacijama sa sajta Zajednice opština turskog svijeta, od ranije članovi su i Tuzla, Ilijaš, Goražde i Zenica. Gotovo svi načelnici, osim gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, članovi su SDA.

U članstvu Zajednice opština turskog svijeta ima nekoliko stotina opština, između ostalih, iz Azerbejdžana, Kirgistana, Turske, Kipra, Kosova, Makedonije, kao i dvije opštine iz Srbije.

Izvor: RTRS / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...