Home / NOVOSTI / BiH / Vučić u Sarajevu: Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost

Vučić u Sarajevu: Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost

SARAJEVO – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost i da vjeruje da će ta budućnost biti mnogo bolja od one za koji su mnogi mislili da ih slijeduje.

Vučić je na prijemu u Sarajevu uoči sutrašnje sjednice dvije vlade rekao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive zajedno i istakao da “ma koliko imali usijanih glava i onih koji misle drugačije,ne možemo jedni bez drugih”.

“Što pre to shvatimo, biće nam lakše”, rekao je Vučić i dodao da vjeruje da će poslije sutrašnje sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH moći da rješavaju problem za problemom i da sarađuju brže i efikasnije.

On je rekao da su takvi sastanci za dvije zemlje mnogo važniji zbog samih građana nego zbog EU koja, kako je rekao, trenutno ima i većih problema.

Vučić je rekao da EU ponekad može čak i nezasluženo da pohvali obe zemlje, Srbiju i BiH, ili da kritikuje bez osnova, ali da je nama važno da se građani Srbije i BiH osjećaju bolje i da razvijaju sopstvene biznise, a da je zajednička sjednica preduslov da im se to omogući.

Vučić je naglasio da je regionu dosta ratovanja i da je siguran da će se razumnim i racionalnim ponašanjem prevazići i migrantska kriza i svi drugi problemi na ovom prostoru

“Razumem brigu Merkelove, ona je uvek pokazivala tu brigu, mi smo je razumeli, ali smo svi siti ratovanja na ovom prostoru i daćemo sve od sebe ne samo da održimo mir i stabilnost u regionu, već da i naši ekonomski i i ukupni odnosi napreduju i budu mnogo bolji”, rekao je Vučić novinarima u Sarajevu gdje će sutra biti održana zajednička sjednica Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

“Očekujem da bude sve uspešno i da još jedan list u tom herbarijumu dobrih stvari postavimo i da obezbedimo bolju budućnost za ljude u Srbiji i BiH”, rekao je Vučić o očekivanjima od sutrašnje sjednice

Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel ranije danas je upozorila na opasnost izbijanja novog rata na Balkanu u slučaju da njena zemlja zatvori granice za izbjeglice. Prema njenim riječima, danas na Zapadnom Balkanu postoje ponovo takve tenzije da je zamolila nedavno da se održi konferencija o zapadno-balkanskoj ruti.

BiH jedan od dva najznačajnija spoljnotrgovinska partnera Srbije

“Trgovinska razmjena Srbije i BiH 2014. godine iznosila je 1,4 milijarde i bila je veća za devet odsto nego u 2013. godini. Ove godine dostići će 1,5 milijardi. Možemo da idemo i na dvije milijarde”, rekao je Vučić za BHT 1.

Prema njegovim riječima, BiH postaje jedan od dva najznačajnija spoljnotrgovinska partnera Srbije, koja po tom pitanju već prelazi Hrvatsku i postaje drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH.

“Što bolje odnose napravimo tim bolje za nas. Jedino u vreme stabilnosti, mira i naše pune političke saradnje naša ekonomija može da napreduje. Tek na trećoj zajedničkoj sednici Saveta ministara BiH i Vlade Srbije ministri će u potpunosti moći da se opuste i jedni druge razumeju i traže načine kako da sarađuju”, istakao je Vučić.

On je najavio da će na sutrašnjoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije biti riječi i o zajedničkom privlačenju turista, pravljenju istog režima za goste koji bi obilazili Begorad, Sarajevo, Kopaonik, Jahorinu, Bjelašnicu.

“Tako ćemo da budemo mnogo privlačniji i zaradimo više para, tim bolje za naše zemlje i naše narode”, naglasio je Vučić.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Vučić smatra da Srbija ne može da bude dio EU ako nema dobre odnose sa BiH i regionom, te da BiH ne može da napreduje ako ima loše odnose sa Srbijom.

Vučić je poručio da je Srbija spremna da uloži značajna sredstva u Srebrenicu.

“Reč je o milionima evra, a to nije mali novac ni za Srbiju ni za BiH, a kamoli za malu opštinu kakva je Srebrenica. Srebrenica je opština na granici sa Srbijom i Srbija želi da ona bude mniogo razvijenija i želi da pomogne i Srbima i Bošnjacima”, naglasio je Vučić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da BiH u Srbiju na godišnjem nivou izvozi više od 800 miliona KM i da je Srbija uvijek među prve tri top države sa kojima BiH ima dobar spoljnotrgovinski odnos.

“Nećemo stati na ovome. Nastavićemo da dalje razvijamo naše odnose. Ekonomski razvoj i saradnja relaksiraće političku saradnju”, naglašava Zvizdić.

On smatra da zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije predstavlja dalje jačanje regionalne saradnje, unapređenje dobrosusjedskih odnosa i stvaranje daljih pretpostavki za ekonomsku saradnju.

Prema njegovim riječima, transportno, energetsko i opšteekonomsko povezivanje učiniće obje zemlje sposobnijim za njihov put ka EU.

“Ukoliko ujedinimo naša tržišta i ne ostanemo usitnjeni, kao što smo sada, bićemo atraktivni, ne samo za domaće nego i brojne strane ulagače, a to znači nova radna mjesta, kvalitetniji život za građane. Osnovni cilj je da stvaramo bolji ambijent, jačamo ekonomije i relaksiramo odnose na Zapadnom Balkanu, jer vrijeme je da sa područja Zapadnog Balkana ka Evropi i svijetu od sada idu samo dobre i pozitivne poruke”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, veoma važna karakteristika ukupnog spoljnopolitičkog djelovanja dvije zemlje je činjenica da su snažno opredjeljene ka evropskim integracijama.

“Srbija se nalazi nekoliko koraka ispred BiH i sigurno može da pomogne da lakše prođe put od popunjavanja upitnika do otvaranja prvih poglavlja”, konstatovao je Zvizdić.

Veliki broj pripadnika policije i drugih službi bezbjednosti nalazi se večeras u Baščaršiji i užem centru Sarajeva uoči sutrašnje zajedničke sednice Vlade Srbije i Veća ministara BiH. Ispred hotela “Evropa” gdje je prijem za članove Vlade Srbije predvođeni Aleksandrom Vučićem, čiji je domaćin Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, primjetan je veliki broj policijaca koji obezbjeđuju srpsku delegaciju.

Delegacija Vlade Republike Srbije u kojoj su ministri predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je večeras oko 18 časova u Sarajevo. Članove Vlade Republike Srbije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekala delegacija Vijeća ministara BiH predvođena Mirkom Šarovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U delegaciji su Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH. Po izlasku iz aviona delegacije su prošle kroz kordon i poklonile se zastavama BiH i Republike Srbije.

Članovi Vlade Republike Srbije u Sarajevo su doputovali kako na sutrašnju zajedničku sjednicu  Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koja je planirana u 10 sati.

Na sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije planirano je više tačaka iz različitih oblasti, prvenstvneo bilateralne teme, ekonomska saradnja, zajednički nastup na trećim tržištima i vanjskotrgovinska razmjena.

Na sutrašnjoj sjednici biće potpisani i protokoli  o traženju nestalih osoba, zaštiti mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, o okolišu i održivom razvoju, te o telekomunikacijama.

Na Merđunarodnom aerodromu u Sarajevu članove Vlade Srbije dočekao je i Stanimir Vukičević, ambasador Republike Srbije u BiH.

VEZANA VIJEST: Vučić: U Srebrenici će biti i aplauza

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...