Home / SPECIJAL / IZDVOJENO / Slučaj Kristijan Golubović, rijaliti jači od suda?

Slučaj Kristijan Golubović, rijaliti jači od suda?

Viši sud u Beogradu odložio je Kristijanu Goluboviću služenje osmogodišnje kazne zatvora za tri meseca, kako bi do kraja ostao u rijaliti programu “Farma”. Rešenje o odlaganju kazne je pravosnažno. Kristijan Golubović je osuđen za prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Kako bi odslužio kaznu od osam godina zatvora za trgovinu heroinom, Kristijan Golubović treba da se 5. januara javi zatvorskoj upravi. To je treći put da mu se odlazak u zatvor odlaže, najpre dva puta po tri meseca zbog rođenja deteta, a ovoga puta da bi završio učešće u rijalitiju.

U saopštenju Višeg suda navodi se da su ispunjeni svi uslovi, jer je Golubović obavezan da završi započeti posao usled čijeg neizvršenja bi nastala znatna šteta.

Viši sud je, navode, imao u vidu priložene dokaze, period odlaganja, kao i period koji je potreban Kristijanu Goluboviću da završi započeti posao.

Oni su tom odlukom preinačili odluku Prvog osnovnog suda jer smatraju da taj sud nije cenio sve okolnosti i priložene dokaze kada je doneo odluku da odbije molbu Kristijana Golubovića da mu se odloži izvršenje kazne zatvora.

Kriminolog Zlatko Nikolić upozorava da smo svedoci kako moral gubi bitku sa profitom i da je odluka da se Goluboviću dozvoli odlaganje kazne pogubno po postizanje svrhe kažnjavanja.

“Sramna poruka nižim sudovima i svim drugim sudovima jer sa aspekta postizanja svrhe kažnjavanja, ovo je kompletno derogiranje i pomisli o tome. Kazna sama po sebi ne postiže svrhu zato što je surova, moguće da su mogli da mu daju i dve-tri godine, ali da su ga odmah poslali u zatvor”, ukazuje kriminolog Zlatko Nikolić.

Psiholog Zoran Milivojević ukazuje na negativnu posledicu promovisanja takve osobe.

“S jedne strane to su mladi ljudi koji kažu – pa nije loše ni biti kriminalac, ako mu je život uzbudljiv – i na kraju si na televiziji, cela nacija gleda u tebe i oduševljava se”, kaže Milivojević.

Zlatko Nikolić pita kako onda objasniti deci da jedan narko-diler sa osmogodišnjom kaznom zatvora već mesecima zabavlja zaludne.

Kristijan Golubović je prvostepeno osuđen na 14 godina zatvora zbog trgovine heroinom i nelegalnog držanja oružja, a potom je Apelacioni sud tu kaznu smanjio na osam godina. Uhapšen je ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, a u pritvoru je proveo četiri godine i četiri meseca, pa mu je ostalo da odsluži manje od polovine kazne – po završetku “Farme”.

Izvor: RTS

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...